Kultura

150. obljetnica smrti Gioacchina Rossinija

Velika završnica Glazbenih večeri na Poljani Šime Budinića

Velika završnica Glazbenih večeri na Poljani Šime Budinića

U četvrtak, 9. kolovoza, s početkom u 21 sat održat će se posljednji koncert ovogodišnjih 58. Glazbenih večeri u sv. Donatu, a izvest će ga Società Filarmonia iz Italije pod vodstvom dirigenta Alfreda Barchija!

Gioacchino Rossini ili Signor Crescendo, kako su ga njegovi suvremenici zvali, znao se šaliti – „dajte mi račun od pranja odjeće i ja ću ga pretvoriti u glazbu“. Jedan od najpopularnijih opernih skladatelja, autor Seviljskog brijača, Talijanke u Alžiru, Pepeljuge i mnogih drugih naslova, mogao je sa sigurnošću tvrditi da će neke njegove opere postati i ostati besmrtne.

I zaista, Rosinijeva glazba koja je posebno u drugoj polovici 20. stoljeća ponovno zaživjela u doba tzv. Rossinijeve renesanse, ne prestaje mamiti publiku u operne kuće i koncertne dvorane, jer kako se već za njegova života pisalo – na slušatelje djeluje omamljujuće, baš poput najfinijeg šampanjca.

Stoga ne iznenađuje što je „talijanski Mozart“, rođen u gradiću Pesaru, smještenom na talijanskoj strani Jadrana, kraj života dočekao kao vrlo imućan čovjek. A svoje je bogatstvo upotrijebio za daljnji razvitak glazbene umjetnosti; osnovao je u rodnom gradu konzervatorij koji danas nosi njegovo ime.

Time je zadužio svoje sunarodnjake da se nastave brinuti o njegovoj umjetnosti, što oni rado čine.

f7393b373487b1630e7b1e7a7f364c9e.jpg?v=2Udruga Società Filarmonia iz Udina ove je godine obilježila 150. obljetnicu Rossinijeve smrti projektom pod naslovom Rossini! Rossini! Bravo, bravissimo.

Tim monografskim koncertnim programom sastavljenim od besmrtnih lirsko-simfonijskih stranica iz Rossinijeva opusa, prisjetit ćemo se zašto je Rossinijeva glazba doživjela takav uspjeh u doba kad je napisana, ali i uvjeriti se da je stoljeće i pol poslije njezin utjecaj na publiku jednako intenzivan.


Reci što misliš!