Kultura

40 godina djelovanja

Nastup mješovite klape Filip Dević u Biogradu na moru

Nastup mješovite klape Filip Dević u Biogradu na moru

Večeras u 21 sat ispred Gradske uprave nastup poznate mješovite klape Filip Dević.

Kulturno umjetničko društvo željezničara Filip Dević osnovano je 1950. godine. Tijekom svih ovih godina u radu Društva je sudjelovalo više od 8 000 članova, koji su njegovali hrvatsku kulturnu baštinu (narodne običaje, folklor, klapsko pjevanje). U sklopu svojih mnogobrojnih sekcija osnovali su i mješovitu klapu.

Mješovita klapa Filip Dević osnovana je 1978. godine i to na jedan, gotovo spontan, način. Putovavši po svijetu gore – dolje, članovi muške i ženske klape, kao i momci i cure iz plesnog ansambla, uvijek bi zajedno pjevali u trenucima opuštanja i sličnim prigodama. I tada su, na nagovor promatrača sa strane, odlučili tu svoju spontanu pjesmu malo dotjerati, aranžirati i tako je nastala mješovita klapa, prva ikada formirana.

Klapa gaji repertoar dalmatinskih narodnih pjesama obrađenih na poseban način: umjesto prvog tenora pjevaju ženski vokali ! To i instrumentalna pratnja čine ovu klapu i njezin način pjevanja jedinstvenim. Osim dalmatinskih narodnih pjesama, klapa obrađuje i popularne pjesme, uglavnom sa splitskih festivala, koje su među pukom postale toliko popularne i omiljene da gotovo mogu i ponijeti epitet “narodnih” pjesama.

U svojih skoro 40 godina djelovanja klapa je snimila i 3 nosača zvuka: dva samostalna i jedan zajednički, s cijelim Društvom.

Za vrijeme svojih gostovanja, klapa je obišla gotovo cijelu Europu, a stigli su i do Australije i Novog Zelanda.

Prvi voditelj klape bio je maestro Rajko Kraljević, a nakon njega bili su tu Joško Banov, Vinko Lesić i Vilibald Pečenik. Od 1995. do 2016.godine klapu vodi maestro Remi Kazinoti. Mješovitu klapu danas ponovo vodi Vilibald Pečenik.

 


Reci što misliš!