Kultura

DB Indoš na festivalu

"Sat pauk kiša tivoli bewegen" - ekstremno kazalište na "Zadru snova"!

Danas je na programu festivala Zadar snova predstava DB Indoš kuća ekstremnog muzičkog kazališta: "Sat pauk kiša tivoli bewegen".

Predstava će se održati u prostoru crkve Sv. Dominik u 21 sat. 

DB Indoš

(1957, Zagreb) je performer i kazališni umjetnik. Stvara eksperimentalne muzičke instrumente, zvučne skulpture Šahtofone i grafičke partiture. Diplomirao je Filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Bio je član neoavangardne kazališne grupe Kugla Glumište s kojom je stvarao i izvodio niz utjecajnih akcija i performansa u razdoblju od 1975 do 1981./1982. S radom Akcija 16:00 iz 1981., grupa se dijeli na mekanu i tvrdu frakciju. Tijekom 1980-ih, kao pokretač tvrde frakcije nazvane Grupa Kugla, DB Indoš je radio seriju grupnih i solo performansa. Od 1990-ih, pod imenom DB Indoš – Kuća ekstremnog muzičkog kazališta ostvaruje niz projekata i gostovanja.

Od 2005. u autorskoj suradnji s glumicom Tanjom Vrvilo realizira eksperimentalne kazališne radove i performanse, kao i solo izvedbe, najčešće u koprodukciji s Kulturom promjene Teatra &TD.

Sudjelovao je na brojnim međunarodnim festivalima. Stalni je suradnik Teatra &TD-

Dobitnik je nagrade Grada Zagreba 2009. za doprinos alternativnoj kulturi Hrvatske, te prve nagrade Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu za zvučnu skulpturu Šahtofon. Zajedno sa Tanjom Vrvilo, dobitnici su medalje na Praškom kvadrijenalu 2015. god kao predstavnici hrvatske selekcije.

Tanja Vrvilo

Tanja Vrvilo je glumica i filmologinja, koautorski radi s Indošem od 2005. Osnivačica je i kustosica Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma. Predaje na film.factoryju Béle Tarra u Sarajevu.

Prema vizualnoj pjesmi Josipa Stošića ‘Sat, pauk kiša’, topografskoj pjesmi Matjaža Hanžeka ‘Hala Tivoli’ i pjesmi o pokretljivosti, a otežanog čitanja Clausa Bremera “bewegen”. Uhvaćeni poetski materijal dodatno je naseljen fragmentima iz knjige ‘Briljantnije od sunca’ Kodwo Eshuna, i dokumentarističkim tekstovima (kronika, optužnica).

Uvodnim izvođenjem uho-analize fragmenata ‘Jazbine’ i kratke priče o znanosti koja je mistificirala svijet, ‘Čigra’ Franza Kafke govorimo o golom uhu, otvorenom za percepciju zvukovnih senzacija, istreniranom za slušanje jezika i brzu obradu uhvaćenih informacija, uhu koje omogućava zvuku neprestano kruženje, signaliziranje, označavanje, uhu koje se suprotstavlja tiraniji natkrivenog i zaštićenog oka.

Izvode : DB Indoš, Tanja Vrvilo

Glazba: Ex SeXa (Ivan Bilosnić, Nino Prišuta, Ratko Danilović); Cul De Sac (Damir Prica Kafka, Andreja Košavić Kurelec)

Video tekst: Ivan Marušić

Video petlja: Miro Manojlović

Cijena karte je 20 kuna.

 

 

Reci što misliš!