Kultura

unatoč problemima u oganizaciji

U Kukljici održana 26. Večer čakavske poezije

U Kukljici održana 26. Večer čakavske poezije

Na glavnom trgu Kukljice održala se tradicionalna 26. Večer čakavske poezije

Usprkos iznenadnim promjenama koje su se dogodile tijekom pripreme i organizacije pjesnička večer uspješno je održana na zadovoljstvo svih posjetitelja.

Naime, Tomislav Meštrić kukljiški pjesnik, aktivni sudionik mnogih kulturnih manifestacija, pogotovo pjesničkih a posebno onih gdje se njeguje milozvučni "Ča" iako je bio najavljen gost nažalost zbog iznenadnog lošeg zdravstvenog stanja nije mogao prisustvovati pjesničkoj večeri, međutim organizatori su odlučili da se tijekom večeri pročita nekoliko njegovi pjesma iz zbirke "Molo misto srca moga" u interpretaciji Luke Milića.

Nažalost nije mogla sudjelovati ni glumica i redateljica Milena Dundov koja se svake godine rado odazove pozivu na ovakvim manifestacijama, a ni pjesnik iz Lukorana Ante Toni Martinov.

U uvodnoj riječi voditeljica programa Vesna Benić istaknula je kao je "Nekada  čakavica bila najrašireniji dijalekt  a danas je na izdisaju i na udaru migracija domaćeg stanovništva, turizma a ponajviše novih medija s toga je cilj ovakvih večeri  opstanak čakavske beside i kulture na otocima predstavljajući pjesnike ovog podneblja koji su pisali, pišu i njeguju čakavsku rič."

Začetnik ove večeri čakavske poezije je kukljiški pjesnik pokojni Tomislav Maričić Kukljičanin. 

Maričić je u izdanju Književnog centra Zadar 1991. god. izdao svoju prvu zbirku „Kamičići ditinjstva“. Godine 1994. u izdanju Matice hrvatske-ogranak Zadar izdao je svoju drugu zbirku „Dite školja“ a u srpnju 2003. treću zbirku pjesama „Pisme umilne“. 

Matica hrvatska Zadar objavila je i njegov Rječnik govora mjesta Kukljice na otoku Ugljanu 2000. god. i povijesnu arhivu „Kukljica“ monografiju izdanu 2003. god.

Pjesme Tomislava Maričića posjetitelji su mogli poslušati u interpretaciji Luke Milića iz Kukljice koji je tijekom večeri čitao i pjesme pokojnog kukljiškog pjesnika Karla Bačića i odsutnog pjesnika iz Kukljice Ante Karlića Rave koji je ove godine izdao sedmu zbirku poezije pod nazivom "Cvit mindule" te će za istu održati ovih dana i promociju u svom rodnom mjestu Kukljica.

Na pjesničkoj večeri čakavice sudjelovala je pjesnikinja Sonja Kačan iz Preka koja za svoju dušu u kutku svoje privatne intime već dugi niz godina piše pjesme na priješkom dijalektu i književnom. Posjetitelji su imali prilike poslušati njezine pjesme Drugo vrime, U bonaci, Žolo, Sićon se ćaćo. 

U glazbenom programu večeri sudjelovao je KUD "Kukljica". Izvodili su nekoliko tradicionalnih pjesma "Oj Kukljice suncem obasjana", "Mili bože kad zapuše bura" koju je otpjevala dječja folklorna skupina i "Rodila me mati Dalmatinka".

Voditelj večeri bila je Vesna Benić a pokrovitelji Općina Kukljica i TZ Općine Kukljica.


Reci što misliš!