Kultura

stream zadar

Mladi Zadrani učili o plesu i vještini tai chia

Mladi Zadrani učili o plesu i vještini tai chia

U dvorani Zadarskog plesnog ansambla održane su od 12. do 15. kolovoza dvije radionice: Tai Chi Chuan pod vodstvom Nenada Vertovšeka i Touch and Move koju su vodili Iva Hladnik i Andrzej Woźniak. Radionice se provode već godinama kao dio plesnog ljeta u kolovozu, a od prošle godine nose naziv STREAM Zadar.

Unutar 28 godina postojanja Zadarskog plesnog ansambla, naglasak rada se stavlja na kolaboraciju umjetnika iz različitih područja djelovanja, na zajedničko istraživanje, ali i na kulturni turizam u kojem se potražnja širi upravo na novost i edukaciju koju Zadarski plesni ansambl, u suradnji s umjetničkom organizacijom 21:21, manifestira upravo kroz ciklus edukativno izvedbenih radionica STREAM Zadar.

STREAM radionice: Plesno ljeto u Zadarskom plesnom ansamblu STREAM radionice: Plesno ljeto u Zadarskom plesnom ansamblu

Svake godine, organizacijski tim ansambla ulaže u drugačiji pristup plesnoj umjetnosti. Gostujući pedagozi mjenjaju se iz godine u godinu te se široj zajednici, kako domaćoj, tako i stranoj, omogućavaja uvid u višeslojnost plesne umjetnosti. 

STREAM Zadar je  platforma edukativnih sadržaja koja se realizira putem ciklusa edukativno-izvedbenih radionica. Radionice su otvorene široj javnosti stoga umjetnici svojim interdisciplinarnim znanjem obogaćuju kulturnu politiku samog grada. Ugošćuju se svjetski, ali i hrvatski pedagozi, plesači i profesionalci u plesnoj umjetnosti.

Tai Chi Chuan koji je tema prve radionice, je drevna kineska vještina očuvanja zdravlja i vitalnosti, ali i vlastite i grupne percepcije, sinergije i pravovremene optimalne reakcije na sve vrste promjena okolnosti, situacije i prostora. Glavni je cilj stvoriti opušteno stanje uma i tijela, kao primarnu individualnu i grupnu motivaciju. Snaga dolazi iz prirodnog i opuštenog fokusiranog uma i valovitog kretanja. Središnji dio programa radionice je smišljeni i koordinirani sustav vježbi za psihofizičku ravnotežu i razmjenu energije ljudi u skupini na temelju iskustava i primjene drevnih načela orijentalnih umijeća kineskih majstora, ali i osnovnih metoda samurajskog treninga. Kroz tehnike disanja i relaksacije glave, kralježnice, zglobova i mišića razvija se psihološka izdržljivost i motivacija, odlučnost i intuicija, te sposobnost upravljanja i snalaženja u kriznim i ključnim situacijama.

Voditelj je Zadranin Nenad Vertovšek - doktor filozofije, sveučilišni docent i član Hrvatskog filozofskog društva. Predavač niza kolegija iz novinarstva i PR-a, voditelj mnogih radionica i tečajeva medija, kreativnog i kritičkog razmišljanja i pisanja. Trenira aktivno borilačke vještine više od 30 godina, 5.Dan majstor Shin Shin Toitsu Aikido i 1. Dan Shotokan Karate, Tai Chi Chuan instruktor i iskusni praktičar japanskog i srednjovjekovnog mačevanja.

Na temeljima iskustva i istraživanja istočnjačkih borilačkih vještina i psihologije opuštanja razvio je specifičan Mind & Body Training unapređenja individualnih sposobnosti, sinergije i timskog rada za menadžere, profesionalce i sportaše, rekreativce, djecu i mlade. Predavač i voditelj Stres managementa za pilote kadete i instruktore letenja u okviru Zrakoplovne psihologije, sudionik niza međunarodnih konferencija i simpozija na temu Leadership and Psychology, te Human Factors. Dugogodišnji stalni predavač za Antistres program i Psihološki trening u Programu unapređenja menadžera (PUMA) u poslovnoj školi Hrvatske udruge poslodavaca, te u poslovnim školama za menadžere «Delfin» (Developing Effective Leadership For Inovation) i Cotrugli Business School (CBS). Niz godina voditelj Sportske sekcije Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva, glavni urednik stručne biblioteke «Do» za pitanja istočnjačke filozofije i kulture borilačkih vještina, u kojoj je objavljeno devet knjiga.

Druga radionica je kontaktna improvizacija pod nazivom Touch and Move gdje polaznici prolaze kroz vlastiti proces učenja u skladu sa svojom razinom iskustva. Budući da dodir ima jednu od ključnih uloga u kontaktnoj improvizaciji, istražuje se kako on može inspirirati individualni pokret tijela istovremeno stvarajući promjenjive dijaloge između osoba koje se kreću. Rad s osjetilom dodira složen je i izrazito zanimljiv i osobi koju se dodiruje i onoj koja dodiruje. To se koristiti kao osnova, ali i kao referentna točka pri dijeljenju težine, te time omogućava veći zalet i ohrabruju smioni pothvati u zraku.

Primjenom tehnike te improvizacijom istražuje se interakcija s gravitacijom i zaletom pri kotrljanju, zaustavljanju, padanju i letenju. Posebna pozornost pridaje se obrascima kretanja u prostoru iza plesača i naglavačke u svim mogućim smjerovima. Pri stvaranju sigurnog okvira u kojem se granice strogo poštuju istražuje se dinamički raspon u okviru različitih polarnosti kako bi se pronašli novi prostori i veze u plesu nastalom iz dodira.

Voditeljica Iva Hladnik plesačica je suvremenog plesa i instruktorica joge. Dugi niz godina surađuje s raznim domaćim i inozemnim koreografima i kolektivima. Od 2013. podrobnije uči o kontaktnoj improvizaciji u okviru Programa izobrazbe u području kontaktne improvizacije Daniela Wernera i Joerga Hassmanna u Berlinu.

Posebno je zanima područje u kojem se susreću dah, pokret i ples te njihov terapijski učinak i primjena. S velikim žarom podučava  jogu i kontaktnu improvizaciju u Hrvatskoj i inozemstvu. Njen partner, Andrzej Woźniak,

Učitelj je plesne i kontakte improvizacije iz Varšave, trenutno baziran u Berlinu. Od 2012. Godine je vrlo aktivan u ovom području posebno potičući razvoj scene kontaktne improvizacije u Varšavi. Njegov rad bazira se na kontaktnoj improvizacji, borilačkim vještinama, Feldenkrais metodi i Body – Mind Centering pristupu tijelu.

Zadarski plesni ansambl, jedan od rijetkih plesnih ansambla suvremenog plesnog izraza na području Dalmacije, od svojih početaka kontinuirano promiče kulturu plesne umjetnosti u gradu Zadru.

Producirajući nove plesne komade, samim time i mlade autore, ali i educirajući širu javnost o samoj plesnoj umjetnosti koja često biva neprepoznatljivom, Zadarski plesni ansambl nudi kulturnoj zajednici grada Zadra, ali i plesnoj zajednici Hrvatske priliku za decentralizaciju umjetnosti koja često biva smještena u samu metropolu.

U suradnji s umjetničkom organizacijom 21:21, Zadarski plesni ansambl već deset godina u Zadar dovodi svjetski poznata imena iz područja plesne umjetnosti poput Paula Pontija, Milana Tomášika, Matije Ferlina, Jule Flierl, Isabelle Schad i mnogih drugih.  

 


Reci što misliš!