Kultura

blagdan velike gospe

Održan koncert sakralne glazbe u crkvi Sv. Pavla u Kukljici

Održan koncert sakralne glazbe u crkvi Sv. Pavla u Kukljici

Blagdan Vela Gospa svečano se obilježio i koncertom sakralne glazbe u crkvi Sv. Pavla Kukljica.


Mnogobrojni mještani, domaći turisti i stranci su ispunuli sva sjedeća mjesta u crkvi kako bi prisustvovali najavljanom koncertu kojega nisu željeli propustiti. 

Na koncertu je nastupala sopranistica Martina Latin Kolega iz Kali koja je solo pjevanje maturirala je u klasi profesorice Kristine Beck – Kukavčić, 2007.-e godine a Magistrirala 2012. godine na muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Mire Zidarić-Orešković. 

Nastupala je na brojnim koncertima u zemlji i inozemstvu te održala samostalne koncerte. Sudjelovala je i na brojnim seminarima uvaženih pedagoga i umjetnika u Hrvatskoj i inozemstvu a ujedno je i dobitnica raznih nagrada na natjecanjima. 

Izvodila je djela najpoznatijih skladatelja kao što su L. V. Beethoven: Sanctus  et benedictus, W. A. Mozart: Passionslied, A. Vivaldi: Aria del Vagante iz Oratorija Juditha triumphans i Vedro con mio dilett, M. A. Cesti: Intorno all idol mio ,J. S. Bach: Et exultavit, iz Magnificata, G. Giordani: Caro mio ben, J.B.Faure Agnus dei, F. Schubert: Ave Maria i od G.F.Hendela So shal the lute and harp aweke iz oratorija Juda Makabeus.

Martinu je klavirski pratio Ivan Štorić iz Neviđana koji je studij klavira završio na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Olge Cinkoburove, gdje je lani diplomirao.

Održao je nekoliko recitala te sudjelovao na brojnim natjecanjima i Osvojio brojne nagrade u Splitu,  Makarskoj, Zadru, ušao u finale međunarodnog natjecanja „Mladi virtuozi“ 2014 u Zagrebu, zatim osvojio drugu nagradu na međunarodnom natjecanju „Memorijal Jurica Murai“ 2015 u Varaždinu te iste godine u Zagrebu prvu nagradu na natjecanju komornih sastava u disciplini klavirski kvintet s ostalim članovima svog sastava. Sudionik je brojnih seminara održanih kod priznatih klavirskih pedagoga: Trenutno radi kao nastavnik klavira u glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zadru.  

Posjetitelji su imali prilike uživati i u odličnom pijanističkom nastupu dr. Linde Mazich Govel iz Kalifornije. Prigodom koncerta sakralne glazbe pripremila je od George Gershwin Preludes (I. Allegro ben ritmato e deciso, II. Andante con moto e poco rubato ,III. Allegro ben ritmato e deciso) od Frederic Chopina Etude in C Minor Op. 10 No. 12 i autorsku kompozicju "Our summers in Kukljica" koju je posvetila svom ocu povodom njegovog 90 rođendana.

Dr. Govel je pijanistica i profesorica klavira ima doktorat iz glazbene umjetnosti sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji. Studirala je klavir, glazbeno obrazovanje, teoriju glazbe, povijest glazbe i poduzetništvo i završila magisterij u području koncertne pijanističke izvedbe. Tijekom doktorskog studija dr. Govel je radila kao docent na glazbenoj katedri.  Podučavala je Osnove glazbene teorije i Klasičnu glazbu, te bila mentor studentima nastave glazbe. Kao stručni nastavnik u svom području, specijalizirala je razvoj mladih pijanista. Također, njezina specijalnost je podučavanje djece s određenim teškoćama u učenju ili poremećajima u razvoju. Njezini učenici osvajaju prestižne nagrade te nastavljaju graditi svoju karijeru kao pijanisti ili u drugim glazbenim područjima na sveučilištima diljem zemlje. 

Kao profesionalna pijanistica, dr. Govel redovito nastupa kao solist, korepetitor i studijski glazbenik. Osim toga, dr. Govel je u bezbrojnim prigodama nastupala za dobitnika nagrade Grammy. Dr. Govel je rođena u Los Angelesu, a trenutno živi sa suprugom i dvoje djece u Kaliforniji.

Ovacije i pljesak oduševljene publike koja je popratila ovaj koncert najbolja su potvrda kako je ovakav glazbeni događaj dobrodošao za vrijeme tuističke sezone. Ovim putem Vesna Benić voditelj programa zahvaljuje se i u ime Općine Kukljica i TZ Općine na gostoprimstvu don Mariju Akrapu i njegovoj susretljivosti prigodom održavanja ove manifestacij u crkvi Sv.Pavla.


Reci što misliš!