Kultura

10. monoplay

Zadar postaje središnje mjesto suvremenog plesa na Jadranu

Zadar postaje središnje mjesto suvremenog plesa na Jadranu

Večeras započinje 10. po redu međunarodni Festival suvremenog plesa Monoplay, jedini takav u Hrvatskoj, i jedan od tri takva u Europi koji njeguje solo izričaj

Svečano otvorenje započinje u 20 sati na Poljani Branka Stojakovića, a u njemu sudjeluju polaznici radionice finske plesne umjetnice Sanne Myllylahti koja se od 17. do 20. kolovoza odvija u dvorani Zadarskog plesnog ansambla. Na radionici se tematizirao stvaralački proces, njegov razvoj, zatim su se praktički izvodile vježbe kompozicijskih okvira, materijala i konteksta. Rezultat rada prezentirat će petnaestak polaznika iz Hrvatske i Europe. 

Prva cjelovečernja predstava festivala rezervirana je upravo za Sannu Myllylahti, a naziv njezinog novog sola glasi I will tell you when I am ready. To je fizički komad suvremenog plesa usmjeren na pokret koji kroz tijelo ispituje borbu između neprekidne žurbe naprijed i postizanja fiktivnih rezultata za vrijeme trajanja našeg ograničenog vremena na zemlji. Riječ je o prvom dijelu trilogije ove umjetnice pod nazivom Kesken (U nastajanju). Njezinu srž oblikuje prekrasna, a istovremeno i odvratna strana procesa nastajanja: početaka, polaznih točaka i počinjanja. Djelo slavi nedovršenu prirodu ljudskih bića, ali i apsurdnu ustrajnost kojom ljudsko biće pokušava postati spremno, dovršiti nešto značajno.

Sanna Myllylahti radi kao koreografkinja od sredine devedesetih godina. Gotovo dvadeset godina živjela je u Amsterdamu i radila diljem svijeta kao slobodni umjetnik. Trenutačno radi kao viši predavač suvremenog plesa na Akademiji dramskih umjetnosti (Teatterikorkeakoulu) Sveučilišta za umjetnost Uniarts u Helsinkiju.

Nakon predstave bit će razgovor s plesnom umjetnicom koji vodi dugogodišnja gošća festivala Iva Nerina Sibila.


Reci što misliš!