Kultura

Muzej ninskih starina

Saznajte kako su se uljepšavale i njegovale patricijke u starom Rimu

Saznajte kako su se uljepšavale i njegovale patricijke u starom Rimu
Marina Brkić

U Muzeju ninskih starina večeras u 20 sati otvara se izložba “Medicamina faciei feminae“, odijevanje, frizure, kozmetika i mirisi starog Rima kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar, autorice dr. Kornelije A. Giunio.

Izložba prati rutinu žena, od jutarnje toalete, izrade frizura, odijevanja, te korištenja kozmetike.

Izložba je prvi put predstavljena javnosti 2016. godine kada je otvorena u Arheološkom muzeju Zadar, gdje je pobudila veliki interes domaćih i inozemnih posjetitelja te je bila jako dobro posjećena.

Kozmetika, odnosno njega ljepote tijela i lica, drevna je praksa nevezana samo za žene, unatoč tome ovom izložbom zadržali smo se u svijetu žena, i to žena starog Rima iz bogatijih i uglednijih obitelji.

Riječ medicamina se odnosi na sve kozmetičke proizvode koji su namijenjeni očuvanju ljepote i šminku koje su i sve žene i djevojke morale naučiti priređivati, odnosno za njih su to radile za to posebno određene ropkinje (cosmetae), koje su pomagale svojim gospodaricama u svakodnevnom uljepšavanju.

Kako se rimska država širila, na rimske žene su imale nesumnjiv utjecaj ideja grčko-helenističkog svijeta i posredno drevne egipatske kulture, općenito sa Istoka.

U rimskome Carstvu kozmetika je bila važan dio higijene, odnosno, uz pranje i čišćenje tijela te redovitu tjelovježbu, koja je pridonosila održavanju zdravlja, koristila su se i kozmetička sredstva za uljepšavanje. Njima su se služile ne samo žene nego i muškarci.

U antici, kao i danas, bili su u upotrebi isti predmeti kozmetike. To su češljevi, ukosnice, ogledala, bočice za parfeme i masti, kutijice za pudere i sjenila, kreme, masti i ulja za sprječavanje nastanka bora i pokrivanje nepravilnosti i ožiljaka i slično.


Reci što misliš!