Kultura

itmed 2018

Umrežavanje znanstvenika za bolje medije

Umrežavanje znanstvenika za bolje medije
Bojan Bogdanić

Na Sveučilištu u Zadru, od 27. do 31. kolovoza 2018. godine, održava se ljetna škola „Informacijska tehnologija i mediji 2018.“, namijenjena doktorandima, studentima, novinarima i drugim medijskim profesionalcima.

Ova, treća po redu ljetna škola, ugostila je profesore predavače sa pet sveučilišta - Zagreb, Maribor, Tuzla, Pula i Zadar, ali i novinarske profesionalce i istraživače.

U pet dana trajanja škole održano je ukupno sedam predavanja i 10 radionica.

„Zadovoljni smo interesom polaznika škole. Škola je omogućila da se umreže studenti, profesori i stručnjaci iz različitih zemalja koji razmjenjuju informacije i iskustva. Omogućava im da najbrže dođu do saznanja kako se razvija informacijska tehnologija te dolaze do novih ideja za svoje znanstvene radove.“ rekla je prof. dr. sc. Nada Zgrabljić Rotar, pročelnica odsjeka za komunikologiju na Hrvatskim studijima i jedna od osnivačica Ljetne škole u Zadru.

Dodala je kako radionice održavaju i medijski stručnjaci, kako bi studentima prikazali primjenu novih tehnologija u praksi.

Nastava i radionice posvetile su posebnu pozornost stjecanju novih znanja i novih vještina iz područja informacijske tehnologije, digitalne kulture i multimedije u medijskoj praksi i znanosti. Doktorandi poslijediplomskog studija informacijskih i komunikacijskih znanosti imali su priliku na doktorskim kolokvijima predstaviti teme svojih disertacija i istraživanja.

Osim na Sveučilištu, kao dio Ljetne škole u Gradskoj se knjižnici održalo i predavanje Karoline Zelenike „Što za knjigu donosi digitalno doba“, a studenti, polaznici novinarske radionice posjetili su redakciju portala e-Zadar. Tamo su upoznali kako funkucionira rad na lokalnom portalu.

Osim profesora i predavača priliku za predstavljanje svojih istraživanja imali su i studenti kroz kratke radionice i izlaganja.

Sva izlaganja i radovi bit će objavljeni u Zborniku „Informacijska tehnologije i mediji 2018. „

Organizatori škole su Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Odjel za komunikologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.


Reci što misliš!