Kultura

Izvaninstitucionalno kazalište

Drugačiji pristup kazalištu u Zadru

Drugačiji pristup kazalištu u Zadru

Zadarsko je kazalište lutaka odavno svoju djelatnost protegnulo izvan okvira teatra za djecu.

Članovi ansambla i gostujući umjetnici nalaze prostora za svoja umjetnička istraživanja drugačijeg pristupa scenskom izražavanju na Večernjoj sceni, a proteklog tjedna bilo je domaćinom Reviji Nosi se Teatra VeRRdi.

Izvaninstitucionalno kazalište naći će u Zadru onoliko prostora koliko ima zainteresirane publike. Publiku, pak, odgaja mogućnost susreta s drugačijim teatrom. Revija Nosi se daje rijetku priliku za pogled u svijet nezavisno organiziranog i produciranog kazališnog čina. 

"Razvijamo suradnju među kazalištima koja imaju sličnu estetiku, koja se bave sličnim temama. S druge strane, na taj način obogaćujemo i ponudu grada Zadra, odnosno sadržaj grada Zadra u kulturnom i umjetničkom smislu", pojašnjava za HRT Juraj Aras iz Teatra VeRRdi.

"Publika je zahvalna na toj mogućnosti: Ovakvih događanja fali tijekom godine - već sama činjenica da se ovo odvija krajem sezone je veoma dobra. I šesti mjesec i deveti su dobrodošli, a naravno i preko godine, za sve nas koji ne spavamo u Zadru nego želimo umjetnost", komentira jedna od posjetiteljica.

"A izvođače itekako raduje susret s publikom: Izvan standardnih institucionalnih okvira čovjek jednostavno lakše, drugačije i dublje eksperimentira - uzme si vremena, odabere autore koje želi baš jako raditi i proučavati. Veseli me to da se u Zadru mogu vidjeti takve stvari", ističe Ivana Buljan Legati sa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

Uz bok afirmiranim umjetnicima, priliku za predstavljanje imali su i studentski projekti.


Reci što misliš!