Kultura

radni sastanak

Ministrica kulture sa županom razgovarala o ustanovama u kulturi i revitalizaciji Ravnih kotara

Ministrica kulture sa županom razgovarala o ustanovama u kulturi i revitalizaciji Ravnih kotara

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima danas je radnom posjetu u Zadru. Na početku programa, u Domu Zadarske županije susrela se sa županom Božidarom Longinom i njegovim suradnicima.

Razgovarali su o temama vezanim uz ustanove u kulturi kojima je osnivač Zadarska županija te o programiranju projekata za sljedeće financijsko razdoblje europskog proračuna.

Župan Longin ukazao je na problem osnivačkih prava i financiranja Narodnog muzeja i Kazališta lutaka Zadar.  Naime, ove ustanove u kulturi u cijelosti financira Zadarska županija. Posebno je to vidljivo u činjenici da je Zadarska županija osnivač Narodnog muzeja Zadar a da je Grad Zadar jedini veći grad u Hrvatskoj koji nema svoj muzej.

Ukazao je i na činjenicu da 13 posto izvornih prihoda proračuna Zadarske županije odlazi na programe u kulturi. S tim u vezi ministrica Obuljen Koržinek rekla je da iako novi  Zakon o muzejima ne uređuje vlasnička/osnivačka prava ustanova jedinica lokalnih i regionalnih samouprava, da se ugovornim obvezama i dogovorom obiju strana mogu preraspodijeliti osnivačka prava („vlasništvo“).

Također, naglasila je važnost knjižnica kao žarišnih točaka za poticanje čitanja te s tim u vezi naglasila značaj Bibliobusa i potrebe dobre koordinacije.

Župan Longin također je ukazao na vrijedne resurse u Zadarskom zaleđu u kojem je, kako je istaknuo, ispisana povijest Hrvata i koji bi se uz pomoć resornog ministarstva mogli revitalizirati u cilju podizanja kvalitete ponude i usmjeravanja turizma prema Ravnim Kotarima i Bukovici.

Uz ministricu dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek na današnjem sastanku u Domu Zadarske županije bili su još državni tajnik  Krešimir Partl, pomoćnik ministrice Hrvoje Manenica, posebni savjetnik ministrice Miljenko Domijan i pročelnik Konzervatorskog odjela Zadar Igor Miletić.

 


Reci što misliš!