Kultura

izmjene Direktive o autorskim pravima

Nina Obuljen Koržinek: Nitko ne želi ''ušutkati'' internet

Nina Obuljen Koržinek: Nitko ne želi ''ušutkati'' internet
Patrik Macek/PIXSELL

Vlada Republike Hrvatske podržava izmjene Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu o kojima će idući tjedan glasovati Europski parlament, izjavila je u petak ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nakon razgovora s predstavnicima hrvatskih umjetničkih udruga koji te izmjene također podržavaju.

Sastanak je održan u Ministarstvu kulture, a po njegovu završetku, ministrica je zahvalila predstavnicima umjetničkih udruga što su potaknule sastanak o toj direktivi u vladi kako bi razmijenili informacije o trenutačnom stanju pregovora a pred glasovanje u Europskome parlamentu 12. rujna koje će odlučiti o daljnjoj proceduri izmjena spomenute direktive.

Važno je unaprijediti hrvatsko zakonodavstvo o zaštiti autorskih prava

Ministrica Obuljen Koržinek dodala je kako je udrugama prenijela stajalište koje je vlada konzistentno zastupala tijekom dosadašnjih pregovora u Europskome vijeću i u Europskome parlamentu - da podržava reviziju te direktive i smatra da je jako važno da se u digitalnome vremenu hrvatsko zakonodavstvo, koje se odnosi na zaštitu autorskih prava, unaprijedi tako da se u cijelosti poštuju dosadašnja postignuća koja se odnose na pravičnu naknadu autorima i zakonsko korištenje autorskih djela.

Napomenula je i da se ovih dana intenzivno komunicira na razini europskih ministara kulture, bez obzira na to je li im ili nije u portfelju pitanje autorskih prava, ali prepoznaju ovu temu kao ključnu za očuvanje kulturne raznolikosti u pojedinim državama,.

"Želimo i na razini Europske unije (EU) osigurati da hrvatski autori snimaju filmove, skladaju i izvode glazbu, a u krajnjem slučaju i da novinari za svoj rad u medijima i izdavačkim kućama imaju pravednu naknadu i zato zastupamo postavljena načela, a vidjet ćemo kroz trijalog kako će teći pregovori i kako će se definirati tekst Direktive", istaknula je ministrica.

Predstavnici umjetničkih udruga podržavaju izmjene Direktive

Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskoga društva skladatelja (HDS), istaknuo je kako je Direktiva važna za sve europske, pa tako i hrvatske kreativce, te ocijenio da u njoj nema ništa kontroverzno,  već da je riječ o normalnome procesu reguliranja prava kreativaca i autora koji žive od rezultata kreativnoga procesa. Podsjetio je kako su se ta prava regulirala i kroz povijest od trenutka kada su se počele tiskati knjige, pa nakon toga se isto učinilo i za radio i televiziju što nikome nije bilo sporno, te upozorio da na internetu, kao razmjerno novome fenomenu, ta prava još nisu u cijelosti pravno regulirana i smatra kako je sada za to prilika.

Ako pak gledamo s nacionalnoga stajališta, rekao je Šaban, onda se kroz Direktivu regulira hoće li svi ti ogromni novčani iznosi koji se zarađuju na internetu, u cijelosti mimoići Hrvatsku i otići, primjerice, u SAD ili negdje drugdje, ili će se dio toga kanalizirati za hrvatske kreativce i autore, a u konačnici i za hrvatsko gospodarstvo. Šaban se nada da će hrvatska eurozastupnici i ostali europzastupnici, donijeti ispravan zaključak.

Predsjednik Hrvatske glazbene unije (HGU) Nikša Bratoš također smatra da bi raspodjela dobiti na internetu trebala biti pravednija. Bratoš vjeruje kako je krajnje nelogično da autori kreativnoga sadržaja na temelju kojih rade veliki internetski servisi i ostvaruju dobit, uopće ne ostvaruju dobit. Ustvrdio je kako promjena Direktive ni na koji način ne utječe na krajnjega korisnika za kojega nema nikakvih promjena.   

Odgovarajući na novinarsko pitanje može li navesti za to konkretan slučaj na primjeru YouTuba, Bratoš je spomenuo primjer kantautora Briana Adamsa koji je bio izrazito popularan 80-tih i 90-tih godina prošloga stoljeća, a na postu je naveo - "20 albuma, više od 200 milijuna klikova i 2500 američkih dolara".

Predstavnik Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) Neven Hitrec smatra kako se sadašnji izrazito nepovoljan financijski položaj i prava autora i kreativaca na početku digitalne ere mogu usporediti s onima radnika na početku industrijske revolucije. Nada se da Direktiva neće biti i kraj poboljšavanja prava autora i kreativaca te smatra da će se, senzibiliziranjem javnosti za taj problem, doći do "fair playa".   

Na sastanku s ministricom i njezinim suradnicima s predstavnicima umjetničkih udruga bila je i ravnateljica Državnoga zavoda za intelektulano vlasništvo Ljiljana Kuterovac.

Ministrica se osvrnula i na stajališta kako se "izmjenama Direktive želi 'ušutkati' internet", te ocijenila kako "Direktiva ne ograničava ničije slobode niti se želi 'ušutkati' internet već upravo suprotno - individulana prava i slobode svih koji dijele vlastite sadržaje ostaju ista kao do sada, ali je važno da platforme, koje u ovome trenutku isključivo generiraju dobit, osiguraju pravičnu naknadu onima čije sadržaje agregriraju, a autorima sadržaja onemogućuju da na bilo koji način participiraju u dobiti".

"To je načelo iza kojega stojimo i kao vlada i kao mjerodavno ministarstvo, a i na ovom sastanku vidjeli smo da iza toga načela stoje i predstavnici svih udruga", izjavila je ministrica.

Na novinarsko pitanje hoće li, ako Direktiva bude usvojena, biti i nekih promjena hrvatskih zakona, ministrica Obuljen Koržinek odgovorila je potvrdno i podsjetila kako se uvijek, kada se donesu nove direktive, mijenjaju i zakonske odredbe. Jer, istaknula je, jedan od prioriteta ove Europske komisije bila je upravo digitalna agenda, zajedničko digitalno tržište na nekoliko razina - s jedne strane u području e-trgovine, ali i u području revizije svih prava intelektulanoga vlasništva.

Jednom kada bude usvojen "cijeli paket" onda će biti dosta posla i u hrvatskome parlamentu i u hrvatskoj vladi, ali naravno, mi se uvijek, sudjelujući u pregovorima, pripremamo za sve revizije hrvatskoga zakonodavstva koje će slijediti nakon usvajanja, zaključila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.


Reci što misliš!