Kultura

bili smo u kneževoj palači

Izložbu "Andy Warhol: Enter Into my Life" pogledalo je preko 14 tisuća posjetitelja

Izložbu

Izložbu "Andy Warhol: Enter Into my Life" pogledalo je preko 14 tisuća posjetitelja. Na tragu ove uspješne izložbe Narodnog muzeja Zadar i Rebel kolektiva, provjerili smo što još sprema NMZ u narednim danima i hoće li se obnavljati Muzej grada Zadra.

Naša sugovornica je Lorena Peroš, voditeljica marketinga Kneževe palače.

Odaziv na Warhola bio je sjajan, postoji li intencija za nastavak suradnje s Rebel kolektivom?

Na tragu vrlo posjećene izložbe Marc Chagall: S onu stranu boje postavljene u ljeto 2017. godine u suradnji s partnerom Rebel Kolektivom, ovogodišnja izložba A. Warhol: Enter into my life ostvarena je suradnjom subjekata civilnog, javnog, privatnog i međunarodnog kreativnog sektora, odnosno Narodnog muzeja Zadar, Rebel Kolektiva i Andy Warhol Museum of Modern Art iz Medzilaborca (Slovačka), i Andy Warhol Foundation for Visual Art iz New Yorka.

Radno vrijeme Kneževe palače je od 9 do 22 sata.

Izložba Andy Warhol: Enter into My Life može se posjetiti do petka, 28. rujna 2018. godine koji je ujedno i završni dan izložbe.

Zbog iznimnog interesa javnosti u muzeju su odlučili omogućiti još uživanja u iznimnoj kolekciji sitotisaka, litografija, crteža, memorabilija i filmskih uradaka umjetnika koji nepobitno obilježava umjetnost druge polovice 20. st.

Pokrenute su i Večeri u Kneževoj u znaku Studija 54, te "Pet minuta slave" za mlade umjetnike.

Ponudila se tako prilika mladim glazbenicima, suvremenim performerima, fotografima, video umjetnicima, plesačima, dizajnerima, novomedijskim umjetnicima, glumcima, pjevačima i ostalim predstavnicima kreativnog sektora pokazati svoj rad i talent!

U želji za sve strukturiranijim i involviranijim budućim projektima, Narodni muzej Zadar bit će, naravno, otvoren za različite oblike partnerstva i suradnje.

Hoće li biti dodatnih uređivanja ili prenamjena prostorija koje koristi NMZ, ima li nekakvih inicijativa (Muzej grada Zadra možda)?

Obnova Kneževe palače iz fondova EU - prva faza je projekta Baštinskog muzeja / muzeja 2 palače koji će na jednom mjestu okupiti sve odjele sadašnjeg Narodnog muzeja Zadar.

O projektu obnove i uređenja Providurove palače, odnosno o pojedinim fazama projekta ovisiti će i funkcioniranje odjela Narodnog muzeja Zadar. Tako su primjerice zbog budućih radova na Providurovoj palači, Galerija umjetnina i Prirodoslovni odjel muzeja zatvorili svoja vrata 20.08. 2018. godine.

Projekt vezan uz budućnost Muzeja grada trenutno je u pripremi.

Humanitarne izložbe (poput one autora Izvor Oreba) i dalje su u programu NMZ-a?

Narodni muzej Zadar partner je u organizaciji različitih tipova događanja humanitarnog karaktera, te s tom praksom namjerava nastaviti i u buduće.

Možete li nam već sada najviti neke planove za jesen?

Posjetitelji će u Kneževoj palači uskoro moći posjetiti dvije značajne izložbe u organizaciji Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar:

- Ante Brkan: Retrospektivni pregled (izložba u povodu 100. godišnjice rođenja A. Brkana)

- 18. Plavi salon: Realizmi privatnosti: subjektivno u objektivnom u novom hrvatskom slikarstvu (Gradska loža i Kneževa palača)

U edukativnoj dvorani održavati će se različite radionice u organizaciji Pedagoške službe muzeja.

Kao i prošle godine, Kneževa će palača ugostiti i različite programe institucija u odgojno obrazovnom sustavu, kulturnih institucija i udruga, sudjelovati u manifestaciji Noć muzeja i različitim programima u organizaciji jedinica lokalne samouprave.

Statistika

Broj posjeta po prostorima i odjelima Narodnog muzeja Zadra od 1. 6. – 1. 9. 2018.  

-  Prirodoslovni odjel: 126

-  Etnološki odjel: 404

-  Galerija umjetnina: 1.681 (uključujući Galerijske izložbe organizirane u Kalima i Velom Ižu)

-  Gradska loža: 17.953

- Mali Arsenal: (15.06 do 15.09.)      5.224

- Kneževa palača 15.06. do danas:

Izložba A. Warhol: Enter into my life: 14.011

Popratni programi: 6.493

 


Reci što misliš!