Kultura

naši školji

Kroz ljetne radionice u Preku prošlo više od dvjesto djece

Kroz ljetne radionice u Preku prošlo više od dvjesto djece
Naši školji

Aktivno i bogato proljeće i ljeto su iza nas, ali i jesen će biti puna različitih aktivnosti! Tim riječima ravnateljica POU Dom na žalu Marina Marcelić najavljuje događanja koja će obilježiti jesensko-zimsku sezonu u ustanovi koja je, uz TZO Preko, pokretač većine kulturnih, zabavnih, društvenih i odgojno-obrazovnih zbivanja na području Općine Preko.

– Iza nas je ljeto koje je obilovalo programima, slobodno mogu reći, za sve uzraste, a samo je kroz različite kreativne radionice prošlo više od 200 djece. Što naših otočana, što djece koja ovdje provode ljeto kod rođaka, što malih turista koji su bili samo u prolazu. Kao i svake sezone, najposjećenije su bile plesne radionice Udruge Tim, potom likovne radionice koje su vodile slikarice Irena Sikirić Rančić i Dubravka Kolanović, znanstveno-edukativna radionica ”Mali istraživači mora” pod vodstvom biologa mora dr. Melite Mokos i Dirka Fleischera.. I ovoga ljeta dobru posjećenost zabilježila je radionica tkanja i izrade spara pod vodstvom Udruge žena Luzor, a prvi put organizirali smo i glumačku radionica koju je vodila zadarska glumica Gabrijela Meštrović Maštruko, navodi  ravnateljica Marcelić.

Podsjeća kako je POU Dom na žalu bio organizator i domaćin i drugim zbivanjima, poput posjeta učenika srednje Privatne škole Nova iz Zadra, održana je i kulturno-znanstvena manifestacija Dani Petra Preradovića, a pod motom ”I moje misto ima svoje kino!” gostovalo je Kino Mediteran s filmskom uspješnicom ”Osmi povjerenik”. Ističe kako je u relizaciji svih programa POU Dom na žalu ostvario odličnu suradnju s Općinom Preko, TZO Preko te brojnim udrugama i KUD-ovima.

– U šarolikom programu sudjelovali su i KUD Preko i Udruga žena Luzor s kulturno-umjetničkim program za Majčin dan, održan je i seminar za djelatnike vrtića otoka Ugljana i Pašmana, ostvarili smo suradnja sa Zakladom Kajo Dadić iz Splita i organizirali ekološku akciju čišćenja plaža u središtu Preka pod nazivom -“Preko je eko”. Imali smo i četiri izložbe slika i fotografija, bili suorganizatori manifestacije ”Smokvarica”, koncerta klasične glazbe Dorotee Koch i gostiju, Turnira u stolnom tenisu, kino-projekcije na otvorenom za djecu. Poznato je i da našu dvoranu za lutkarske predstave koristi Dječji vrtić Lastavica, Aktiv DDK Preko kod nas organizira akcije dobrovoljnog darivanja krvi… Uvijek smo otvoreni za sva događanja čiji je cilj animacija šire društvene zajednice, pa i ovim putem pozivamo sve, i udruge i kreative pojedince, da nam se jave za suradnju, kaže ravnateljica Marina Marcelić koja ovih dana dogovara i priprema brojne programe za jesensko-zimsku sezonu.

Izdvaja Likovnu radionicu ”Mala sirena” namijenjenu djeci školskog i predškolskog uzrasta slikarice Irene Sikirić Rančić koja će se održavati četvrtkom od 18.30 do 19.30 sati.

I Udruga za promicanje plesa i ritmike Tim pripremila je novi program – tečaj ritmike i plesa s elementima hip-hopa, suvremenog plesa, jazz dancea, baleta i MTV danecea namijenjen predškolskom i školsko uzrastu. Voditeljica će biti Bernarda Klarin, polaznici će biti razvrstani u tri grupe, a termini održavanja ponedjeljkom i srijedom: prva grupa od 17 do 17.45 sati, druga grupa od 18 do 18.45 sati, a treća grupa od 19.30 do 20.15 u učionici na katu. Osim tečaja ritmike, Udruga Tim organizira i rekreaciju za žene koju će voditi Mladenka Mašina ponedjeljkom i srijedom od 17.30 do 18.15 sati.

Glazbena škola Blagoja Berse ove godine nastavlja s održavanjem klasičnog baleta, suvremenog plesa, ritmike, zbora i solfeggia. Klasični balet će se održavati četvrtkom (18 -21 h) pod vodstvom Darka Brkljačića, suvremeni ples i ritmiku utorkom (18 -21 h) i subotom (9 – 12.45 h) vodit će Bernarda Klarin u dvorani u prizemlju, dok će se zbor i solfeggio održavati u učionici na katu, i to subotom u jutarnjem terminu pod vodstvom Adrijane Maretić.

Maya Šimić vodit će Vinyasa i Ashtanga yogu, utorkom i četvrtkom od 17 do 18.30 sati u učionici na katu, a magistrica kineziologije Zlatka Glavurtić grupne fitness treninge koji se sastoje od kombinacije hit treninga, treninga snage, cardio treninga i kružnih treninga, i to ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18.45 do 19.45 u dvorani u prizemlju.

– To je samo dio aktivnosti, u planu su i drugi sadržaji i prigodni programi, a i ove ćemo godine u suradnji s Općinom Preko, TZO Preko, udrugama i KUD-ovima organizirati adventski program. Podsjećam zainteresirane da, ako žele, u Domu na žalu mogu iznajmiti stol za stolni tenis, rekete i loptice i na taj način se rekreirati i zabaviti, a sve informacije mogu se dobiti na brojeve telefona: 023 286 001 i 098 9362309, kaže i već za 5. listopada najavljuje ”Večer uspomena” u organizaciji KUD-a Preko, a o detaljnom programu javnost će biti na vrijeme obaviještena.

Naši školji


Reci što misliš!