Kultura

priznanje za zadarski tim

Mali arsenal nominiran za Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva

Mali arsenal nominiran za Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva

Mali arsenal zaštićeni je spomenik kulture, dio srednjovjekovnog zadarskog kaštela, zasebne fortifikacijske strukture uklopljene u sustav gradskih zidina. Autori projekta su Iva Letilović, Igor Pedišić i Vladimir Končar.

Selekcijska komisija Izložbe hrvatskog dizajna 1718 odlučila je o tri nominacije za Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva, dobitnika će izabrati Međunarodni ocjenjivački sud, a odluka će biti objavljena na otvorenju Izložbe, 25. listopada, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

U Selekcijskoj komisiji Izložbe hrvatskog dizajna 1718 su Dejan Dragosavac Ruta, Boris Greiner, Vedran Kasap, Ana Labudović, Mario Lončarić, Nika Pavlinek i Tomislav Mostečak, priopćeno je u utorak iz Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD). 

Selekcijska komisija Izložbe hrvatskog dizajna 1718 nominira tri projekta koji su u protekle dvije godine metodama dizajna ostvarili zamjetan učinak i pozitivne pomake u socijalnom, kulturnom i ekonomskom kontekstu, a Međunarodni ocjenjivački sud će u listopadu 2018. odlučiti o prvonagrađenom projektu.

Ove je godine nominirana knjiga "Osnove oblikovanja pisma", čiji su autori Frank E. Blokland, Nikola Đurek. Knjiga je nastala suradnjom dvojice različitih autora, ponešto različitih generacija, iz različitih društvenih konteksta i tipografskih tradicija – jednog iz Nizozemske i drugog iz Hrvatske. Knjiga je istodobno prijevod i original. Započeta kao prijevod već klasičnog udžbenika nizozemske tipografske škole, nadograđena je i nadopunjena rezultatima Đurekovih istraživanja i usustavljivanja promišljanja specificˇnosti tipografskog zapisivanja hrvatskog jezika.

Nominiran je i "Posjetiteljski centar Mali arsenal", a autori projekta su  Iva Letilović, Igor Pedišić + Vladimir Končar. Mali arsenal zaštićeni je spomenik kulture, dio srednjovjekovnog zadarskog kaštela, zasebne fortifikacijske strukture uklopljene u sustav gradskih zidina. Konzervatorskom sanacijom 2017. arsenal postaje centar za posjetitelje i polazna točka za upoznavanje i obilazak zadarskog fortifikacijskog sustava. Konzervatorskim uvjetima propisana je mogućnost minimalne arhitektonske intervencije, stoga je kao ravnopravni prostorni element uključena multimedija. 

Kao treći nominiran je "Obiteljski hotel Amarin" čiji je autor dizajna Damir Gamulin. Prostorna grafika i signalizacija Obiteljskog hotela Amarin zasniva se na ideji kako grafika i riječi kao komunikacijski sloj obiteljskog hotela trebaju biti upućeni odraslima i djeci, koja percipiraju drugačije nego odrasli. Zamišljen je kao “hotel koji priča”.

Velika nagrada HDD-a dodjeljuje se projektu koji je, prema ocjeni Međunarodnog ocjenjivačkog suda, svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti značajno odskočio u odnosu na ostatak dizajnerske produkcije.


Reci što misliš!