Kultura

blago s područja kaštela

Nova izložba u Muzeju antičkog stakla: Kult boga Dioniza skriven u keramici

Nova izložba u Muzeju antičkog stakla: Kult boga Dioniza skriven u keramici

VIDEO: Ako vas zanima kult boga Dioniza, on se njegovao i na našim prostorima. O tome svjedoči zanimljiva izložba keramike koja je stigla iz Muzeja grada Kaštela u Muzej antičkog stakla Zadar. Bili smo na otvorenju.

Izložba "Helenistička reljefna keramika iz Sikula" stigla je u Muzej antičkog stakla u Zadru!

Nastala je kao rezultat višegodišnjeg proučavanja velike količine helenističke reljefne keramike iz Sikula, antičkog nalazišta iz 2. st. pr. Kr. do 5. st. pos. Kr., smještenog na zapadu Kaštelanskog zaljeva. Danas se tu nalazi hotelski kompleks Resnik.

Osobitost ove vrste keramike je proizvodnja u kalupima, reljefnost i bogatstvo motiva. Jedna od pretpostavki je kako se proizvodila u Sikulima, u dva osnovna oblika - krater, što je posuda za mješanje vina i vode, te čaše odnosno zdjelice, posude iz kojih se pilo vino. Motivi u reljefu pripadaju biljnom i životinjskom svijetu koji se vezuju uz kult boga Dioniza i pijenje vina, a također  ima i geometrijskih motiva. 

Izloženi predmeti predstavljaju presjek motiva i oblika pronađenih u Sikulima, a na panoima je opisan proces proizvodnje i nalazišta na istočnoj obali Jadrana. 

Ovo je prva izložba Muzeja grada Kaštela u Muzeju antičkog stakla u Zadru. 

Možete je pogledati do 20. listopada. 


Reci što misliš!