Kultura

PUBMET 2018.

Na znanstvenoj konferenciji u Zadru predstavljena knjiga "Otvorenost u znanosti i visokom obrazovanju"

Na znanstvenoj konferenciji u Zadru predstavljena knjiga

U sklopu 5. međunarodne konferencije o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2018 održane prošlog tjedna (19. - 21. rujna 2018.) na Sveučilištu u Zadru, promotivno je predstavljena knjiga «Otvorenost u znanosti i visokom obrazovanju» urednice Ivane Hebrang Grgić.

Naslov je sadržajno proširen nastavak knjige Hrvatski znanstveni časopisi: iskustva, gledišta, mogućnosti objavljene 2015. godine u izdanju Školske knjige. Sastoji se od 19 poglavlja koja su napisali znanstvenici i stručnjaci (njih 31) koji se u svojem svakodnevnom radu bave nekim od oblika otvorenosti. Odabrani su autori iz raznih područja i iz raznih ustanova  kako bi se dobila što kvalitetnija i što šira slika o stanju otvorenosti u hrvatskoj i svjetskoj znanosti i visokom obrazovanju.

Knjiga je podijeljena u četiri tematske cjeline. Prva nosi naslov "Otvorena znanost" i bavi se otvorenošću s filozofskog, povijesnog i praktičnog gledišta opisujući fenomene poput otvorene recenzije, otvorenih podataka i otvorene inovativnosti. Naslov druge cjeline je "Otvoreno visoko obrazovanje" i ona donosi teorijski i praktični prikaz raznolikih otvorenih obrazovnih sadržaja te sustava za učenje na daljinu.

Cjelina "Otvorene tehnologije i upravljanje pravima u znanosti i visokom obrazovanju" bavi se otvorenim kôdom, otvorenim povezanim podatcima i metapodatcima, otvorenim identifikatorima i licencijama.

Posljednja cjelina donosi primjere otvoreno dostupnih časopisa, repozitorija te udruga koje promiču otvorenost u znanosti i visokom obrazovanju. Budući da nije moguće u jednoj knjizi obraditi sve teme vezane uz otvorenost znanosti i visokog obrazovanja, i budući da je to područje koje se neprestano mijenja, ova knjiga otvara vrata novim razmišljanjima i novim publikacijama.

 


Reci što misliš!