Kultura

#ponos

Bersijada, projekt Koncertnog ureda Zadar gostuje u Irskoj!

Bersijada, projekt Koncertnog ureda Zadar gostuje u Irskoj!

Bersina djela u obradi za četiri gitare u prošloj Koncertnoj sezoni praizveo je Zagrebački gitaristički kvartet u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači.

Program pod nazivom Bersa i suvremenici donosi niz obrada Bersinih klavirskih djela u obradi za četiri gitare,  ali i djela njegovih suvremenika kao što su Claude Debussy, Maurice Ravel i drugi.

Koncertni ured  Zadar prijavio je gostovanje ovog projekta na natječaj Ministarstva vanjskih i europskih poslova te za njega dobio punu potporu za gostovanja u Dublinu i Galwayju.

Koncert u Dublinu održat će se u crkvi St. Mary's Haddington's Road u petak 28. rujna s početkom u 19 sati, a koncert u Galwayju održat će se u prostorijama Galway – prijestolnica kulture 2020., dan kasnije u subotu 29. rujna s početkom u 18 h. Domaćin ovim gostovanjima bit će Veleposlanstvo RH u Irskoj na čelu s veleposlanikom Ivanom Mašinom.

Cilj ovog gostovanja jest prezentirati Zadar kroz prizmu klasične glazbe. Opus Blagoja Berse, skladatelja koji je cijeloga života bio usko vezan uz Zadar, reprezentativan je na nacionalnoj ali i europskoj razini, te je prezentacija našeg grada ali i Hrvatske kroz ovaj projekt u inozemstvu, jedan od najpoželjnijih načina prezentacije baštine, umjetnosti i kulture s naših prostora.

Bersijada je projekt koji traje već šest godina te se odvija u okviru Koncertne sezone Zadar i njezinog ciklusa Bersa.

Cilj Bersijade je promocija djela Blagoja Berse, a organizacija koncerata direktan je poticaj učenicima i nastavnicima Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar i drugih glazbenih škola, ali i profesionalnim glazbenicima koji redovito gostuju, na izvođenje još uvijek premalo poznatih, a umjetnički izuzetno vrijednih djela ovog, kako je sebe volio zvati, Zadranina.

 


Reci što misliš!