Kultura

nagrada tini kovač

Najbolji spoj - otok, more, fotograf

Najbolji spoj - otok, more, fotograf

U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru 27. rujna održana je projekcija fotografija 23. međunarodne izložbe fotografije Otok i more.

Izabrana djela za 23. međunarodnu izložbu fotografije Otok i more su fotografije 311 autora iz 12 zemalja u svim fotografskim tehnikama izražavanja. Izložbu je organizirao fotoklub „Kornat“, Kukljica, voditelj Ante Jaša, a pod pokroviteljstvom  Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.

Nazočne na projekciji pozdravila je Vesna Benić i zahvalila pokroviteljima, a o izložbi i nagrađenima govorio je Silvio Panović fotograf. Završnu riječ i proglašenje početak projekcije kazao je Duško Kraljev predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.

Ocjenjivački odbor dodijelio je Glavnu nagradu „Otok i more“ autorici Tini Kovač za svjetlopis „Jedra Kvarnera“. Plavo jedro uz jarbol ističe se na sivoj pozadini. Tanke polukružne crte unutar jedra i crvena crta na rubu oblikuju prostornost jedra punog vjetra.

Silvana Dunat nagrađena je zlatnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Intruzija“. Mirno more sitno namreškano osnovica je slike. Malo manji pravokutnik od osnovice za nijansu je zatamnjen pa čini sliku dinamičnom. Brodica s tragom iza krme plovi u donjem lijevom kutu, pa je prostranstvo mora ispred nje veliko.

Jure Divić nagrađen je srebrnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Krave u tunelu“. U cestovnom tunelu snimljene su krave u mirnom hodu desnom stranom. Uz njih prolazi automobil pa se prizor doimlje neobičnim i mirnim. Slika je dijagonalno i dubinski prostorno komponirana.

Klemen Klemenc nagrađen je brončanom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Shit UFO“. Na crnoj podlozi je ljudski lik umotan u bijelo platno. Oblik lica mu se vidi okrenut prema svjetlu u vrhu slike.

Slavica Rudec nagrađena je zlatnom plaketom za svjetlopis u bojama „Parov Stelar“. Na crnoj pozadini crveni pravokutnici različitih veličina. Pjevačica u sredini, glazbenik iza nje i slušatelji kao siluete u donjem dijelu slike dočaravaju prostornost slike.

Sandra Truntić nagrađena je srebrnom plaketom za svjetlopis u bojama „Prolaz“. Krov s dva šiljasta vrha ističu se na plavom nebu. Na žutom zidu kuće tri prozora slijede dinamiku arhitekture.

Nives Kocijan nagrađena je brončanom plaketom za svjetlopis u bojama „Fatamorgana“. Kuće uz more i odjeća na sušilu snimljeni za sunčana dana. Pretapanjem snimki kuća, odjeće i mora čini sliku životnom.

Ocjenjivački odbor podijelio je diplome autorima kreativnih svjetlopisa za: krajolik, portret, ljude u okolišu, potankost, životinje, brod, graditeljstvo i svjetlopisne pokuse.

Posjetitelji izložbe mogu vidjeti slike s prizorima diljem svijeta, raznolikost životnih okružja umjetnički su prikazani.

Izložba će biti prikazivana do 15. 10. 2018. na ekranu u glavnom holu Gradske knjižnice.

 

 


Reci što misliš!