Kultura

najavljujemo

Događanja u Gradskoj knjižnici Zadar u tjednu od 1. do 6. listopada

Događanja u Gradskoj knjižnici Zadar u tjednu od 1. do 6. listopada

Najavljujemo sva događanja u Gradskoj knjižnici Zadar i ograncima u tjednu od 1. do 6. listopada. Pronađite nešto za sebe!

ponedjeljak, 1. listopada 2018.

09:30-10:30, Ogranak „Aleksandar Stipčević“ – Arbanasi, Rastemo uz priču

Čitanje priča za djecu.

org. Gradska knjižnica Zadar, Ogranak „Aleksandar Stipčević“ – Arbanasi

utorak, 2. listopada 2018.

16:00-17:00, Ogranak Ploča, Zajedno kroz priče

Čitanje priča za djecu.

org. Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Ploča

16:00-17:00, Dječji odjel, Utorkom u 4

Kreativna radionica za djecu i čitanje priče.

org. Gradska knjižnica Zadar

19:00-20:30, MMD, Morski utorak: Podlanica u Jadranu

mag. ing. Igor Talijančić (IZOR): Čija si ti mala? - priča o podrijetlu podlanice iz Jadrana

Ekspanzija moderne akvakulture proizvodnje komarče Sparus aurata rezultirala je novim utjecajima na biotičku komponentu okoliša kroz formu bijega uzgojnih jedinki iz kaveznih infrastruktura u prirodni okoliš.  Interakcija divljih i uzgojnih jedinki dovela je i do negativnih ekoloških scenarija sa posljedicama kao što su povećana stopa predacije i kompeticija za specifičnim staništem i izvorom hrane.

mag. ing. Iva Žužul (IZOR): Molekularna identifikacija podrijetla podlanice na području istočnog Jadrana. Izražene genetske razlike između uzgojenih i divljih populacija podlanice, omogućile su identifikaciju prebjega iz uzgoja s vrlo visokom razinom pouzdanosti. Razvoj alata za uspješnu identifikaciju podrijetla jedinki je nužan korak u izradi kvalitetne strategije upravljanja prebjezima. org. Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

org. Gradska knjižnica Zadar

srijeda, 3. listopada 2018.

18:00-19:30, MMD, Generator - 3D printer i 3D olovka

STEM program edukacije „GENERATOR: radionice na struju“ namijenjen je učenicima osnovnih škola, a provode ga učenici Strukovne škole Vice Vlatković u Zadru. Kroz četiri radionice zainteresirana djeca naučit će kako radi 3D printer i 3D olovka, okušati se u 3D printanju i osnovama 3D modeliranja. Program robotike obuhvaća sastavljanje mBot V1.1 i LEGO Mindstorm EV3 i drugih robotskih setova i te učenje grafičkog programiranja, elektronike i osnova robotike.

org. Američki kutak Gradske knjižnice Zadar, Strukovna škola Vice Vlatković Zadar

četvrtak, 4. listopada 2018.

16:00-17:00, Ogranak Ploča, Kreativni kutak

Kreativna radionica za djecu.

org. Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Ploča

17:00-18:00, Ogranak „Aleksandar Stipčević“ – Arbanasi, Čitaj! Crtaj! Stvaraj!

org. Gradska knjižnica Zadar, Ogranak „Aleksandar Stipčević“ – Arbanasi

20:00-21:30, Kneževa palača, proslava Dana Gradske knjižnice Zadar 2018.

Obnovljena Kneževa palača povod je da se na jedan dan vratimo na mjesto gdje je Knjižnica nekoć djelovala te na simboličan način najavimo skorašnje proširenje prostora Središnje knjižnice u sklopu Centra za mlade koji će se izgraditi. Tijekom programa proslave dodijelit će se nagrade naj-čitateljima nakon čega će uslijediti zajedničko druženje, a glazbom će nas popratiti Borgo guitars duo.

org. Gradska knjižnica Zadar

petak, 5. listopada 2018.

subota, 6. listopada 2018.

10:00-12:00, parking ispred Li.bara, Besplatan pregled autosjedalica

Besplatni pregledi autosjedalica projekt je programa Sigurno u autosjedalici Udruge RODA čiji je cilj podići svijest o važnosti korištenja dječjih autosjedalica i pružiti roditeljima relevantne, pravilne informacije o njihovom pravilnom korištenju. Putem pregleda autosjedalica, roditelji i drugi vozači mogu dobiti konkretne savjete i pomoć u postavljanju autosjedalica i pravilnom vezanju njihove djece. Pregledi su besplatni za korisnike, a provode ga educirani volonteri Udruge – Rodini savjetnici za autosjedalice.

Org. Udruga RODA - roditelji u akciji

 

11:00-13:00, MMD, Moj putopis: Armenija

Predavanje se održava u sklopu obilježavanja europske kampanje Time to Move. Saznajte što povezuje Armence i Dalmatince, kako „diše“ Erevan te brojne druge korisne zanimljivosti zbog kojih treba i osobno istražiti Armeniju (tradicionalna kuhinja, spomenici, noćni život, glazbeni instrumenti, poznati ljudi itd.)

Org. Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti - CINAZ

Izložbe i ostala događanja:

10. rujna - 06. listopada 2018., Ulazni dio, Fotografska oda čitanju

Izložba fotografija autora Jerolima Vulića.

Izložba prikazuje zanesene čitatelje te se održava povodom Međunarodnog dana pismenosti (8. rujan)

org. Hrvatsko čitateljsko društvo, Ogranak Zadar; Gradska knjižnica Zadar

Besplatan upis učenicima prvih razreda osnovnih škola i za županijske škole

Uz potporu Zadarske županije, akcija besplatnog upisa za učenike prvih razreda osnovnih škola se od 10. rujna 2018. proširuje i na županijske škole. Učenici se mogu upisati u Središnjoj knjižnici, svim ograncima i bibliobusima. Za ostvarenje prava dovoljno je donijeti bilo koji dokument koji dokazuje identitet (osobna ili zdravstvena iskaznica, rodni list, domovnica...).

Akcija: Uz OTP banku besplatno u kazalište i knjižnice

Studenti koji u razdoblju od 5. rujna do 31. listopada 2018. ugovore paket OTP Indeks na poklon dobivaju studentsku pretplatu Hrvatskog narodnog kazališta Zadar te članske iskaznice Gradske knjižnice Zadar i Znanstvene knjižnice Zadar.

Besplatna pomoć u učenju učenicima iz obitelji slabijeg imovinskog statusa

Gradska knjižnica Zadar poziva profesore u mirovini, zaposlene i nezaposlene profesore te apsolvente s položenom pedagoškom grupom predmeta da učenicima osnovnih i srednjih škola slabijeg imovinskog statusa pružaju pomoć pri učenju. Rad s učenicima bio bi na volonterskoj osnovi i odvijao bi se u prostoru Središnje knjižnice i Ogranka Arbanasi.

Prijave učenika primaju se od ponedjeljka, 1. listopada 2018. do popunjenja mjesta. Broj mjesta je ograničen na 25 učenika. Raspored će se vršiti prema redoslijedu prijava učenika i raspoloživom broju volontera. Program je prvenstveno usmjeren na pomoć djeci iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, a prednost imaju učenici s negativnim ocjenama u tekućoj školskoj godini.

Prijave volontera i učenika vrše se putem online formulara na mrežnoj stranici Knjižnice (www.gkzd.hr).

 


Reci što misliš!