Kultura

večeras

Studenti i profesori u poetskoj večeri „Poezija u prijevodu“

Studenti i profesori u poetskoj večeri „Poezija u prijevodu“

U sv. Donatu večeras u 20 sati, profesori i studenti Sveučilišta u Zadru održat će poetsku večer Poezija u prijevodu. Večer će se organizirati u okviru projekta Millenium stih - poetski maraton RIJEČI IZNAD SVEGA.

To je projekt koji je prvi put održan prošle godine, a organizira se pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Turističke zajednice grada Zadra i Sveučilišta u Zadru. Cilj projekta je popularizacija poetske umjetničke riječi, ali i osvješćivanje cjelokupne javnosti na činjenicu da je poetska riječ važan segment života. Prošle godine na manifestaciji je sudjelovalo oko 120 pjesnika različitih uzrasta, a ove godine u dijelovima programa „maratona“ sudjeluje gotovo 300 sudionika.

I ove je godine program podijeljen u tri dijela. U prvom dijelu učenici osnovnih i srednjih škola Zadra i Zadarske županije čitaju svoju poeziju i poeziju za djecu.

Drugi dio programa, pod nazivom Poezija u prijevodu, osmislili su studenti i profesori filoloških studija Sveučilišta u Zadru. Poseban naglasak ove godine stavljen je na pedesetu obljetnicu hrvatskoga prijevoda Biblije. O toj kultnoj Bibliji iz 1968., ali i drugim prijevodima Biblije na hrvatski jezik govorit će prof. dr. sc. Josip Lisac, doc. dr. sc. Nada Bulić i dr. sc. Ivana Petešić Šušak. Studenti Matej Ćuže, Marijana Perić, Valerija Šinko, Tvrtko Kevrić, Ines Radulić i Dominik Pavelić govorit će odabrane odlomke Pjesme nad pjesmama.

U drugom dijelu večeri, u kojem sudjeluju i dr. sc. Sandra Milanko i Danijela Berišić Antić, prof., čitat će se prijevodi suvremene poezije. I ove godine prijevodi naših studenata i profesora naći će mjesto u zajedničkoj zbirci svih sudionika programa.

Kao poseban gost večeri doc. dr. art. Nikša Eterović predstavit će zajedno sa studentima Lucijom Đurić, Robertom Križmanić, Lorenom Marnikom i Markom Užarevićem svoj projekt Apoteka poezije.

Program će moderirati izv. prof. dr. sc. Rafaela Božić.

Radio Zadar


Reci što misliš!