Kultura

20. listopada

"Tri mozga na prodaju" u Kazalištu lutaka Zadar

U subotu, 20. listopada u Kazalištu lutaka Zadar s početkom u 20 sati teatar “Mërgimtari” predstavlja premijeru satirične drame "Tri mozga na prodaju" redatelja Leonarda Hamitaja.

Drama se dešava u sobi jedne psihijatrijske bolnice, gdje tri bolesnika koji se nalaze u prostoriji, imaju najveću brigu oko toga kako začepiti rupe na stropu iz kojih kaplje. Simbolika je jasna i oštra. Naša tri lika, koji predstavljaju tri različita smjera mentalne diversifikacije, jedan ima jednu opciju, drugi drugu a treći ne znam kome će ugoditi a kome će se zamjeriti. Tri bivša intelektualca, koji se sada bave čepljenjem rupa na stropu iz kojih kaplje, ironiziraju svijet oko njih "koji je luđi od njih, oni koji leže u toj bolnici". 

Ironija i sarkazam dobivaju svoj puni oblik kada upomoć ovim "luđacima" dolazi jedna humanitarna organizacija, koja ima misiju pomoći ovoj psihijatriji iz koje kaplje sa svih strana, donosi noše i kišobrane kako bi se začepile rupe iz kojih kaplje. Ironija dostiže vrhunac kada se šala pretvara u bol. Oni ne samo da će donijeti te noše i kišobrane kao sredstva za začepljenje rupa, već će im i objasniti kako ih koristiti, tako se jasno i izravno naglašava simbolika nečijeg potpunog napuštanja, primoranog živjeti pod krovom iz kojeg kaplje i koji nadu da pobjegnu iz to zla vide samo u nekoliko noša i kišobrana koje dobivaju u obliku pomoći iz inozemstva. 

U tom svijetlu se prikazuje i ličnost Popija, koja nije slučajno nazvana Popi, dakle populli (narod), koja predstavlja izravno onaj dio naroda koji prati svoje lidere, a tiha i gluhonjema, još više jača tu ludost koja se oslikava putem ove psihijatrijske sobe, koja je upola uništena, s krovom iz kojeg kaplje. 
Nakon smijeha koji prati cijelu dramu, ona se završava tragično, gdje i naše tri ličnosti prikazuju svoju osobnu dramu, koja još jednom naglašava sudbinu ove psihijatrije u kojoj na sve strane kaplje, koja je realna i koja više nego što potiče da se pitamo o toj ludosti u kojoj se nastoje začepiti rupe iz kojih kaplje putem noša i kišobrana koje su došle izvana.

Besplatne ulaznice možete rezervirati na mergimtarizg@gmail.com ili na blagajni Kazališta lutaka Zadar.


Reci što misliš!