Kultura

izložba Vladimira Vrljića-Ankina

U Zavičajnom muzeju Biograd izloženo 66 ulja na platnu i dasci

U Zavičajnom muzeju Biograd izloženo 66 ulja na platnu i dasci
BnM

U prostorijama biogradskog Zavičajnog muzeja svoje radove izložio je zagrebački likovni umjetnik Vladimir Vrljić-Ankin. Radi se slikama koje su nastale u zadnjih godinu dana, a predstavljaju svijet prirode, točnije svijet stvarnosti i privida, figuracije i apstrakcije što je uostalom i prepoznatljivost ovog autora.

Na ukupno 66 izloženih slika ulja na platnu i ulja na dasci, 33 slike su velikog, a 33 slike malog formata. Njegove su slike i dalje, kao i u prethodnim ciklusima, građene snažnim, ekspresivnim nanosima boje, ali raniju raspršenost autorovih poteza danas je zamijenila jedna fina, arabeskna razigranost te sigurnost vrsne slikarske ruke, stoji u osvrtu Gorana Blagusa na ovaj autorov ciklus. 

Ova izložba postavljena je u Zavičajnom muzeju u suradnji s Gradskom galerijom grada Biograda, te je slijedom toga voditelj galerije Tonči Jeličić predstavio autora i njegov stvaralački opus. Kazao je između ostalog kako je sretan zbog dobre suradnje sa Zavičajnim muzejom, jer primjerice ovi veliki formati slika Vladimira Vrljića Ankina trebaju više prostora da bi došli do izražaja, a što u prostoru galerije na žalost nije moguće. 

U nazočnosti djelatnika muzeja Darija Brajkovića i velikog broja ljubitelja likovne umjetnosti otvorena je ova izložba koja će se moći razgledati još i tijekom narednog mjeseca. Sam autor Vrljić-Ankin nije trošio puno riječi, već samozatajno kao i većina velikih umjetnika kazao kako se on predstavio kroz svoje radove. Ipak doznali smo kako su izložene slike nastale u zadnjih godinu dana, a trenutno je angažiran na jednom velikom ciklusu na kome radi već četvrtu godinu, riječ je o ciklusu pod radnim nazivom „Dijalog s vremenom“. Ovaj ciklus slika na temu otuđenja bit će izložen u muzeju „Mimara“ u Zagrebu tijekom sljedeće godine, nakon dovršetka tog velikog i zahtjevnog ciklusa vraćam se opet pejzažima, kazao nam je on. 

Što još reći o ovom autoru osim da je do sada priredio 60-ak samostalnih izložbi, te bio sudionik na brojnim skupnim izložbama u zemlji i izvan nje. U gradu Biogradu izlaže po prvi put, no nadamo se ne i posljednji. Svakako valja naglasiti da je prilikom otvorenja ove izložbe u prostorijama Zavičajnog muzeja nastupio i biogradski glazbenik Tomislav Milačić koji je muzicirao na saksofonu, a što je svakako pridonijelo posebnom ugođaju svih posjetitelja.


Reci što misliš!