Kultura

izložba u arhivu

Kako se živjelo u Zadru prije sto godina?

Kako se živjelo u Zadru prije sto godina?

Polako se bližimo kraju 2018. godine. Živimo u Zadru, idemo u školu, na posao, hodamo gradom, bicikliramo, vozimo se, odlazimo na kave...a kako su Zadrani živjeli samo sto godina prije?

O tome svjedoči odlična izložba postavljena u galeriji Državnog arhiva Zadar, autora Ante Gverića.

Zadarska 1918. godina bila je nevjerojatno značajna i burna - krajem Prvog svjetskog rata i krojenjem granica izlazi Zadar iz Austrougarskog krila.

Raspuštena je zadarska općinska uprava. 

Državni arhiv Zadar predstavio izložbu "Zadar 1918." Državni arhiv Zadar predstavio izložbu "Zadar 1918."

Gverić je na otvorenju izložbe predstavio postav koji čini nekoliko cjelina. Možemo pratiti izuzetno zanimljive podatke o popisu stanovništva pod austrijskom upravom - u Zadru su se nalazila sva upravna pokrajinska tijela.

Tu su brojni novinski članci poput onih iz Narodnog lista koji govore o svakodnevnom životu. Poseban dio bavi se ondašnjom epidemijom španjolske gripe i pučkim kuhinjama.  

Otkupom fotografija Miroslava Maroevića vidimo kako je izgledala talijanska okupacija Zadra. 

U rano jutro 4. studenog 1918. godine iz Venecije su prema Zadru uputili tri torpiljarke.

Došla je samo jedna jer se dogodila pomorska nesreća. Uplovila je u naš Zadar petnaest minuta prije početka ''primirja'' nakon Ugovora, a savezničke sile građani su dočekivali i sljedećih dana...s Gradske straže skinuta je hrvatska i srpska zastava - samo je ostala talijanska! 

Izložba je označila početak događanja kojima obilježavamo Dan grada Zadra.

Definitivno predstavlja doprinos proučavanju višetoljetne zadarske povijesti. Prof. Ante Bralić kaže - radi se o iskustvu naših prabaka i baka, o putokazu sjećanja naših predaka.

Izložbu možete pogedati do kraja studenog - ne propustite!


Reci što misliš!