Kultura

13. studenog

Čitateljski klub mladih poziva na susret pod temom "Knjiga i kultura čitanja"

Čitateljski klub mladih poziva na susret pod temom

U utorak, 13. studenog s početkom u 18 sati u Dvorani ogranka Matice hrvatske u Zadru čitateljski klub mladih "Razgovor ugodni" održat će prvi u nizu susreta, pod temom "Knjiga i kultura čitanja".

"Razgovor ugodni" je čitateljski klub mladih u organizaciji zadarske Mladeži Matice hrvatske. Temeljna je svrha kluba biti institucionalnom platformom koja će posredstvom razgovora – moderiranih tematskih rasprava – omogućiti aktivno sudjelovanje mladih kroz iznošenje vlastitih stavova i perspektiva. Teme su prilagođene interesima studenata i mladih, a razrađene kroz raspravu trebaju ponuditi odgovore na pitanja i predložiti rješenja za nacionalne i lokalne probleme u područjima kulture, gospodarstva, obrazovanja, znanosti, politike i svakodnevice uopće.

Osim toga, svrha je kluba i poticanje kritičkog promišljanja, razvijanje artikuliranog argumentiranja i govorništva, stvaranje poznanstava i suradnje kroz ugodnu, ali i dinamičnu raspravu u humanističkom duhu. Čitateljski klub svoje susrete održava javno, u drugom tjednu svakog mjeseca. Rasprave se temelje na unaprijed predloženoj literaturi.

O temi večeri

Smisleno izgovorenim riječima prethodi razmišljanje, no vrijedi i obrnuto, nema smislenog razmišljanja bez prethodno izgovorenih riječi. Stoga vrijedi pravilo – razmišljanje se razvija u riječima, a ako su, dakle, riječi i razmišljanje smisleni, razgovor će zasigurno biti ugodan! Izvor misli su riječi, a riječi treba slušati ili – čitati! Proizlazi da je čitanje egzistencijalna potreba koju najčešće vežemo uz knjigu, a upravo je Mjesec hrvatske knjige (15.10. – 15.11.) bio povodom da prvi susret Razgovora ugodnog posvetimo toj važnoj temi.

Predloženu literaturu za čitanje i više detalja možete pronaći ovdje

 


Reci što misliš!