Kultura

20. studenog

Koncert u zadarskoj Katedrali povodom 110. obljetnice Hrvatskog pjevačkog društva Zoranić

Koncert u zadarskoj Katedrali  povodom 110. obljetnice Hrvatskog pjevačkog društva Zoranić

U povodu 110. obljetnice Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić održat će koncert u utorak, 20.11. u 20 sati u katedrali sv. Stošije.

Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo “Zoranić” već 110 godina njeguje posvećenost amaterizmu i ljubavi njegovih članova prema umjetnosti, glazbi i naročito pjevanju. 

Amaterskim radom članovi „Zoranića“ njeguju glazbenu i kulturnu baštinu, kako Zadra tako i Hrvatske i zajedno sa svojim dirigentima i voditeljima sekcija kroz desetljeća učinili su Društvo zadarskim glazbenim draguljem i poticajem brojnih drugih glazbenih, ali i ostalih kulturnih događanja. 

Tijekom svoje iznimno bogate povijesti “Zoranić” je djelovao kroz različite vokalne i instrumentalne sastave, a već u prvoj godini postojanja pokrenuo je i svoju pjevačku i glazbenu školu, prvu u Dalmaciji. 

Desetljeća umjetnosti ostvarivala su se i kroz dramske skupine, ali i kroz klapsko pjevanje dok je svakako vrhunac amaterskog stvaralaštva ostvaren upravo kroz zborsko pjevanje pa je zbor kao sekcija Društva „Zoranić“ i danas ostala najaktivnija. 

Kao i prije 110 godina, Društvo i danas djeluje u cijelosti na bazi amaterskog rada.

Tradicionalno njeguje hrvatsku kulturnu baštinu te prihvaća izazove suvremenog glazbenog izričaja nastojeći dostići vrhunske domete amaterskog stvaralaštva.

Povodom obilježavanja 110. godine izvest će dijela skladatelja E. Pericha, J. Gotovca, A. Doličkog, M. Durufléa, N. Jerolimova, S. Rachmaninova, J. Ruttera te Gregorijanski koral, i to sve pod dirigentskom palicom Tomislava Košte koji zborom dirigira od 2016. godine.

Ulaz na koncert je slobodan!


Reci što misliš!