Kultura

mjesec hrvatske knjige

U Ražancu održano predavanje o staroslavenskom pismu u knjižnici Jurja Barakovića

U Ražancu održano predavanje o staroslavenskom pismu u knjižnici Jurja Barakovića

U Knjižnici Jurja Barakovića Ražanac održano je predavanje o staroslavenskom pismu glagoljici u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2018. Hrvatski jezik je na samom početku zapisivanja pisan glagoljicom, točnije uglatom glagoljicom, a najvažniji utjecaj glagoljica je imala u srednjovjekovnoj hrvatskoj književnoj kulturi.

Uglatom glagoljicom, pisani su brojni hrvatski dokumenati: pravni spisi, hrvatske listine, matice rođenih, umrlih, krštenih, krizmanih, vjenčanih, književni tekstovi. Dr. sc. Grozdana Franov Živković približila je glagoljicu mladima, upoznala ih sa literaturom pisanom glagoljicom te zapisima u glagoljičnom pismu sa područja Ražanca. Skrenula nam je pozornost i na znanstvenike iz Hrvatske i inozemstva koji su posvećeni pronalasku, skupljanju i očuvanju spomenika u glagoljaškoj kulturi.

Zapisi pisani glagoljicom još se pronalaze po svjetskim knjižnicama i arhivima, što govori o zastupljenosti i važnosti glagoljice.  Upoznali smo se s radom Udruge glagoljaša Zadar, čiji rad možemo pratiti u časopisu Slovo rogovsko.

 


Reci što misliš!