Kultura

sajam posjeti više od 100 tisuća ljudi

Zašto je Interliber toliko popularan?

Zašto je Interliber toliko popularan?
Borna Filic/PIXSELL

Interliber na zagrebačkom Velesajmu godišnje posjeti više od 100 tisuća ljudi, a sajam traje još sutra do 20 sati. Branko Matijašević, kolumnist za knjige i urednik raznih hit izdanja kaže kako posjetitelji najviše traže krimiće, trilere te ljubavne i povijesne romane.

Još danas i sutra traje Interliber, najpopularniji sajam knjiga i učila. Saznali smo za koje naslove se isplati probijati u redovima, ali i kakva je situacija s izdavaštvom nakon kraha Algoritman.

"Manje se čitaju nekakva remek djela, koja zahtijevaju punu pozornost, jer vremena je malo, koncentracija je raspršena na sve strane".

Iako se najviše traže romani, svake godine dogodi se i pokoje iznenađenje.

"Mogu napomenuti naslov ‘Danski odgoj djece‘, koji po onome što sam ja proučio, ajmo reći da sam gledao zapadna tržišta, nije postigao neki spektakularni uspjeh, a kod nas se prodao jako puno".

Matijašević je rekao kako su se nakon propasti Algoritma prošle godine dogodile značajne promjene za izdavaštvo. Oporavak je još u tijeku, a dio knjižara preuzele su tvrtke koje se tude unijeti nešto novo u knjižničarstvo, samim time i u izdavaštvo, kaže Matijašević. Otvorili su se neki novi kanali putem kojih je lakše prodavati knjige no potrebne su još neke promjene.

"Najveći problem je kada imate i knjižare i izdavače u jednom paketu jer onda dolazi do sukoba interesa. Drugi problem je što izdavači, koji objavljuju takozvane kulturne knjige, ne razmišljaju previše o tržištu.

Uzimaju novac od države te se uopće kasnije ne brinu hoću li se te knjige čitati, a jedini spas izdavaštva i knjižarstva je da čitatelji uistinu čitaju te knjige".Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je ulaganje od 50 milijuna kuna u programe ubrzavanje provođenja strategije čitanja.

Matijašević kaže kako Hrvati vole čitati, ali problem su i cijene knjiga.

"Nikako se ne uspijeva doći do cijene knjige koja odgovara velikom broju čitatelja. Zbog toga imate redove na Interliberu, jer je to jednini period u godini kada se cijena spušta na neku normalnu razinu. Knjiga koja košta 139 kuna, čitatelji bi ju kupovali za nekih 70. tu dolazi do jaza i zato se to nadomješta sajmovima poput Interlibera". Za kraj, evo zbog kojih se naslova isplati probijati kroz redove Interlibera.

To su naslovi; "Priča o izgubljenoj djevojčici", "Sedam sestara", "Mama ja i mama", "Ona između nas", "Mali požari posvuda", "P.S. iz Pariza".


Reci što misliš!