Kultura

19. studenog

Zadarska plesna scena predstavit će vam se na "Večeri plesne minijature"

Zadarska plesna scena predstavit će vam se na

U organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i pod pokroviteljstvom Grada Zadra u ponedjeljak, 19. Studenog u Kneževoj palači i Koncertnoj dvorani braće Bersa, po peti put se održava Večer plesne minijature.

Projekt je zamišljen kao okupljanje i prezentiranje radova cjelokupne zadarske plesne scene u vrijeme proslave Dana grada Zadra i vremenom se profilirao kao mjesto susreta i stvaralačkog dijaloga plesača i koreografa s predznakom estetike suvremene plesne umjetnosti.

Tri izdanja Večeri plesne minijature su se odvijale u Hrvatskom narodnom kazalištu, no zbog nedostatka termina, preostale dvije  Minijature preselile su se  i izvele u Kneževoj palači i Koncertnoj dvorani braće Bersa zbog brojnih mogućnosti interakcije prostornih lokacija i dinamike tijela u bivanju, kretanju i kontaktu.

Zadarski plesni ansambl kao organizator u suradnji s Kneževom palačom i Koncertnim uredom Zadar trudi se nadasve neobično strukturirati  plesnu večer koja će gledatelje zaintrigirati svojom inovativnošću u konceptu programa i novom pristupu raznim prostorima koji se organski stapaju s plesnim minijaturama izvedenim upravo na toj lokaciji. Producenti Zadarskog plesnog ansambla nastoje ovu manifestaciju pretvoriti u festival tako da će za narednu godinu uz Kneževu palaču koristit i scenu HNK ili KLZ jer doista vrijedni umjetnički programi iziskuju kazališno okruženje.

e6a1d4608a90d08a81bc8382bc750b90.jpg?v=1

Inicijative poput Večeri plesne minijature gdje se okupljaju zreli plesni umjetnici, značajne su za  održavanje i podržavanje nezavisne scene sa svrhom popularizacije suvremene plesne umjetnosti te namjerom profesionalizacije plesne scene u Zadru.

Bogata i stilski raznolika plesna scena godinama privlači pažnju struke i publike. Ovim projektom koji je uz okupljanje i učinkovita promocija zadarske plesne scene, dotaknut je također i prikaz djelovanja i koristi amaterske kulture u razvoju umjetničkog izričaja i profesionalizacije kazališne scene koja uključuje ples, glumu, scenografiju, kostimografiju, oblikovanje rasvjete, oblikovanje propagandnog i press materijala, glazbu i produkciju. Scenskim projektom Večer plesne minijature organizatori su htjeli okupiti sve sudionike koji su trenutno aktivni na kulturnoj sceni sa namjerom povratka relevantne plesne publike u kazalište.

Dugogodišnja plesna tradicija u Zadru rezultirala je petogodišnjim programom u kome su nastupile plesne grupe i udruge, umjetničke organizacije, ansambli, škole i dramske družine. Ove godine će se predstaviti uz organizatora Zadarski plesni ansambl i Plesni odsjek Glazbene škole Blagoje Bersa, Baletna udruga Pirueta, Udrugu za kulturu i umjetnost Drama Plus, Plesnu udrugu Nimeta, te profesionalni plesači Josipa Štulić, Anđela Bugarija i Gendis Putri Kartini. Gosti iz Splita su Plesna udruga Tiramola koju vodi Zadranka Nikolina Dolfić i KAM – Hram.

 


Reci što misliš!