Kultura

19. studenog otvorenje

Nova izložba u Muzeju antičkog stakla: "Staklene svjetiljke kroz vrijeme"

Nova izložba u Muzeju antičkog stakla:

Muzej antičkog stakla postavlja novu izložbu pod nazivom „Staklene svjetiljke kroz vrijeme“ koja će se otvoriti u četvrtak, 22. studenog 2018. u 19 sati u velikoj izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru. Izložba će se održati u čast proslave Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana.

Izložba Staklene svjetiljke kroz vrijeme obuhvaća pregled tipološki vrlo raznolikih svjetiljki koje su u širokom vremenskom rasponu od 1. do 19. stoljeća bile u opticaju na području Hrvatske, najčešće u svakodnevnoj funkciji osvijetljavanja sakralnih ili profanih, javnih ili privatnih prostora.

Autori izložbe su: dr. sc. Vedrana Jović Gazić i dr. sc. Berislav Štefanac, viši kustosi Muzeja antičkog stakla u Zadru

Tema rasvjete, svjetlosti, odnosno rasvjetnih tijela atraktivna je, moglo bi se reći i pogodna za prezentaciju u formi izložbe. Pruža raznolike mogućnosti popratnih likovnih interpretacija i rekonstrukcija kojima je ovom prilikom pridana posebna važnost.

Osim izloženih originalnih povijesnih primjeraka svjetiljki, počevši od rijetkih sačuvanih antičkih lucerni do uljanica 19. stoljeća s prepoznatljivim loptastim recipijentom za ulje, izložba obuhvaća staklene replike nekolicine najzastupljenijih formi srednjovjekovnih i novovjekovnih svjetiljki, te vrlo zanimljive rekonstrukcije prototipnih povijesnih formi suvremenih lustera.

Izložba ukupno sadrži 103 primjerka staklenih svjetiljki, cjelovitih, fragmentiranih, rekonstruiranih, koje se do sada definitivno nisu našle na okupu, u isto vrijeme i na istom mjestu.

Posebna vrijednost izložbe leži u činjenici da je za potrebe njezine realizacije ostvarena suradnja sa čak 10 muzejskih ustanova u Hrvatskoj koje su ustupile materijal iz vlastita fundusa: Arheološki muzej u Splitu, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, Dubrovački muzeji – Pomorski muzej u Dubrovniku, Gradski muzej u Šibeniku, Muzej grada Umaga/Museo civico di Umago, Gradski muzej Požega, Muzej Đakovštine u Đakovu, Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu, Muzej Slavonije Osijek te Arheološki muzej Osijek.

Dio građe ustupio je i gospodin Srećko Tolja (Zbirka Srećko Tolja), te Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Znatan dio izloženog materijala potječe i iz fundusa muzeja organizatora izložbe – Muzeja antičkog stakla u Zadru.   

    

 


Reci što misliš!