Kultura

okupljanje zadarske plesne scene

Peta po redu Večer plesne minijature oduševila ljubitelje plesa u Zadru

Peta po redu Večer plesne minijature oduševila ljubitelje plesa u Zadru
Bojan Bogdanić

Sinoć je u Kneževoj palači i Koncertnoj dvorani braće Bersa održana peta po redu Večer plesne minijature, okupljanje zadarske plesne scene u doba proslave Dana grada Zadra. Ljubitelji plesa uživali su u raznolikosti plesnog izričaja, i također u izvrsnosti izvedbe svih sudionika.

Večer je otvorio Zadarski plesni ansambl u atriju muzeja s izvedbom završnog kola iz opere Ero s onoga svijeta. Energičnim i sigurnim nastupom, plesačice i plesači su osvojili publiku. Nastavila je Josipa Štulić u predvorju tekstualnim uvodom: naime ovo je njezin peti solo nastao prije pet godina... i tako sve u nizu  s istim brojem krećući se po cijelom predvorju prizemlja palače. 

Na koncu, u blještavilu šljokica maštovit solo je okončan na vrhu stepenica nakon čega je publika krenula u Koncertnu dvoranu. Tamo su dvije Zadranke, apsolventice Plesnog studija pri ADU u Zagrebu izvele autorski duet nazvan Set –Aut. Bogat i nadasve zanimljiv  plesni vokabular talentiranih plesnih umjetnica dojmio je prepuno gledalište. 

Neprestano izlazeći i ulazeći unutar zadanih okvira u izvedbenom prostoru, djevojke su isplele skladnu i izvedbeno sjajnu priču baveći se formom.  Portom je učenica  četvrtog razreda Srednje škole suvremenog plesa pri Glazbenoj školi Blagoje Bersa, virtuozno izvela svoj kratko solo Lie kojim je prije dvije godine osvojila drugo mjesto na državnom natjecanju učenika muzike i plesa. Zatim je slijedio dinamičan, dramatičan i žestok solo mlade splitske plesačice iz Plesne udruge Tiramola (koju vodi Zadranka Nikolina Dolfić) Jane Janjić koja se bavila koreografskim mogućnostima plesnih pokreta s elementima hip-hopa. 

Gosti su nastavili s programom, pa je dvojac Mirta Lučin i Joško Banić iz udruge KAM „Hram“ iz Splita izveo plesno-akrobatski performans Jorta. Oni istražuju granice tijela i povjerenja između dviju osoba koje se nalaze i razvijaju u patrijarhalnom svijetu. Pitanje dominacije, prepuštanja u odnosu na društvene norme i očekivanja, umjetnici tjelesnošću pokušavaju srušiti barijere i izjednačiti odgovornost među sobom. Njihova točka više puta je prekidana pljeskom. Iz Baletne udruge Pirueta koju vodi balerina Vinka Zekić i u njezinoj koreografiji, nastupile su energično i strastveno dvije plesačice s dva solo uratka iz predstave Carmen: Valerija Vojvodić i Nikolina Dugač. Djevojke s odjela za klasični balet Glazbene škole Blagoje Bersa Zara Kadija i Anđela Matulić skladno i plesno su izvele  Napolitanski ples u koreografiji Sanja Petrovski. 

Ponovo su nastupili gosti iz KAM „Hrama“ i izveli Ledleptire. Mirta Lučin i Antea Marinović, stvorile su čaroliju igre svjetlosti i plesa služeći se velikim, mekanim leptirovim krilima koja su na sebi imala led rasvjetu. Prozračna i romantična točka,unijela je dašak raskoši i nestvarnosti. 

Zadar ima i trbušne plesačice! Dvojac Mirijam Dadić i Ana Štefulić iz udruge Nimeta izveli su The most beautiful belly dance i razgalile publiku svojim tjelesnim sposobnostima neuobičajenim za naše podneblje. Na koncu je Udruga za scensku umjetnost Drama Plus pod vodstvom Vinka Radovčića izvela ekološko plesni performans Postanak. Nadahnuto odjeveni u napuhane crne vreće, obojanih ruku u crno i narančasto (vizualni identitet potpisuje Josip Kresović), poigrali su se postulatima ritualnog plesa i fizičkog teatra uz glazbu Mojmira Novakovića. 

Mali, no prelijepi prostor Koncertne dvorane, raskošan i znakovit prostor Kneževe palače, ugostili su još jednom plesače nezavisne zadarske scene i nihove goste i pružili viziju na koji način bi trebalo češće održavati zrele plesne predstave i ne vezivati se isključivo uz kazališne prostore. Inovativan, zanimljiv i plesno raznolik, program koji je trajao nešto malo duže od sat vremena, bio je interesantan poznavateljima suvremene plesne umjetnosti, a također i laicima, zbog svojeg koncepta i izvrsnosti izvedbe. Brojna i zadovoljna publika su svjedoci. Pokrovitelj manifestacije je Grad Zadar i Zaklada Kultura nova. Uz organizatora Zadarski plesni ansambl, kao koproducenti  sudjelovali su Narodni muzej, tj. Kneževa palača i Koncertni ured Zadar, a podršku je pružila i Glazbena škola Blagoje Bersa.


Reci što misliš!