Kultura

5. večer plesne minijature

Zadarska plesna scena: Više okusa, više stilova, bogatstvo različitosti!

Zadarska plesna scena: Više okusa, više stilova, bogatstvo različitosti!
Bojan Bogdanić

Zadarska plesna scena je jedna velika bombonijera koja krije više različitih čokoladnih pralina. Više okusa, više stilova, bogatstvo različitosti. Tako bi simbolično opisala dojam koji mi se nametnuo nakon petog izdanja "Večeri plesne minijature" u Kneževoj palači.

Jedinstven ambijent ove za zadarsku povijest (i plesnu i glazbenu) iznimno važne lokacije ponudio je i jedinstvenu mogućnost sudionicima "Večeri plesne minijature", a to je prije svega sloboda i neopterećenost prostorom samim po sebi.

Oni su ga jednostavno ZAUZELI, zaigrali su se po svakom kantunu, a posebno Josipa Štulić, Zadranka koja je definitivno jedan od primjera kako se s puno ljubavi, volje i entuzijazma može uspjeti u profesionalnom plesu. Njezin nastup pravo je osvježenje sa zadarskim detaljima u simbolici broja pet, a publiku je doslovno prošetala po Kneževoj palači.

12acd8f541ac142c3691eea792655c1b.jpg?v=2U Atriju smo vidjeli završno kolo "Ero s onoga svijeta" koje su nam prezentirali domaćini - Zadarski plesni ansambl, uvijek spreman za posezanje u škrinjicu glazbene i etno baštine, što su dokazali u više projekata.

Teško je reći tražilo se mjesto više - Kneževa je bila ispunjena do zadnjeg mjesta, ljudi su se natiskali na staklene plohe oko atrija, a u dvorani se i stajalo.

442ea57e3292ca9fa4a80beff7f6cb11.jpg?v=2Prekrasan prizor za naše plesače i njihove goste, a posebno dojmljivi bili su splitski Kam Hram koji su svojom nježnom ali snažnom plesnom minijaturom pokazali kako funkcioniraju muško ženski odnosi i demonstrirali vještinu akrobatskih i bodyweight elemenata. Doživjeli su i prekid izvedbe - publika je sponatno aplaudirala.

Zadarske apsolventice Plesnog studija pri ADU u Zagrebu izvele su autorski duet nazvan Set –Aut, posebno priređen za ovu Večer. 

Jedan od dojmljivih prizora bio je i onaj u koreografiji Ledptiri! Mirta Lučin i Antea Marinović plesale su sa specijalnom tkaninom koja ima ušivena svjetlosna tijela i tako nastaje jedna posebna koreografija, snovita i mistična.

Strasti nije nedostajalo - bilo da se radilo o Carmen koju nam je donijela baletna škola Pirueta, bilo da se radilo o čaroliji Orijenta i zavodljivom trbušnom plesu u izvedbi Nimete.

8783bea349efeb2ac1d397bac90b79a1.jpg?v=2Drama Plus pod vodstvom Vinka Radovčića nakon odličnih predstava pokazala se u jednom novom svjetlu - pokazali su ekološko plesni performans Postanak.

Uz glazbu Mojmira Novakovića i vizualni identitet Josipa Kresovića, kombinirali su fizički teatar s onim primarnim, gotovo spiritualnim plesom kakav je uobičajen za rituale davne prošlosti, poput prizivanja kiše ili plesova plodnosti, odjeveni u crne vreće za smeće i obojenih ruku i dlanova, aludirajući na ono iz čega smo nastali (prah, zemlja) i ono što smo postali (proizvođači smeća, destrukcija).

Zašto je dobro imati ovakvu manifestaciju?

Ne samo da plesači izlaze pred publiku, već i iz vlastitih ''soba'', studija, prostora, da bi se upoznali sa drugim plesačima, drugim izrazima, da bi pale neke nove suradnje, da bi se mladi susreli sa iskusnijima, a sve na veliko zadovoljstvo publike koja ima priliku doživjeti ''scenu uživo''.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Zadar i Zaklada Kultura nova. Uz organizatora Zadarski plesni ansambl, kao koproducenti  sudjelovali su Narodni muzej, tj. Kneževa palača i Koncertni ured Zadar, a podršku je pružila i Glazbena škola Blagoje Bersa.

 


Reci što misliš!