Kultura

uoči promocije 22. studenog

Zadar je još početkom 14. stoljeća imao svoj kalendar!

Zadar je još početkom 14. stoljeća imao svoj kalendar!

U okviru programa obilježavanja Dana Grada Zadra i Krševanovih dana kršćanske kulture u četvrtak 22. studenoga 2018. s početkom u 11 sati bit će održano predstavljanje knjige "Zadarski kalendar iz benediktinskog samostana sv. Krševana (1322.)" koju su uredili dr. sc. Josip Balabanić i dr. sc. Josip Kolanović.


Riječ je o kapitalnom djelu u kojemu se donose preslike, prijepisi i prijevodi te studije o kalendaru koji je nastao u benediktinskom samostanu sv. Krševana.

Taj je kalendar stjecajem okolnosti dospio u knjižnicu Bodleiana na Sveučilištu o Oxfordu.

U kalendaru koji se zasniva na astronomskim opažanjima koja nisu obavljena u samom Zadru, ali su u Zadru o tim opažanjima bili izvrsno informirani, donosi se, uz ostalo, pregled položaja nebeskih tijela u dane kada su se u Zadru slavili blagdani
posvećeni zaštitnicima pojedinih zadarskih crkvi i drugi važni kršćanski
blagdani.

Zadarski kalendar s početka 14. st. odražava važne činjenice: povezanost Zadra s drugim sredozemnim i zapadnoeuropskim kulturnim i znanstvenim središtima, važnu ulogu samostana sv. Krševana u hrvatskim i europskim relacijama te relevantnost i kompetentnost zadarskih benediktinaca kao vrijednih nositelja vjerskoga i kulturnoga života.

S obzirom na značenje Zadarskog kalendara, to djelo nadilazi lokalne, pa čak i hrvatske okvire. S pravom se na to možemo ponositi. U znanstvenoj monografiji objavljenoj na hrvatskom i na engleskom jeziku dobili smo stoga dragocjen poklon svim Zadranima u povodu obilježavanja Dana našega grada.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti