Kultura

#dangrada

U Matici Hrvatskoj održana promocija knjige Ante Jaše "Otok i more"

U Matici Hrvatskoj održana promocija knjige Ante Jaše

Promocija knjige „Otok i more, međunarodna izložba fotografije 2006. do 2015.“, Ante Jaše održana je u Matici hrvatskoj, Zadar.

O autoru: Ante Jaša, majstor fotografije i publicist, rođen je 1951. godine. Izlagao na 395 izložaba u domovi i inozemstvo, te dobio je 56 nagrada i priznanja, a ističu se: Artist – AFIAP i Ekscelencija fotografije – EFIAP. Fotografije su mu objavljene u 47 knjiga.

Prvi od promotora knjige govorio je književnik Tomislav Marijan Bilosnić, kazavši: „Ova monografija dokazuje i pokazuje kako ne postoji „nova“ umjetnost, već da postoje različiti načini dolaska do istinskih rezultata, putovi koji mogu biti pravocrtni i labirintski, a vode istom cilju. Zapravo, izvorni umjetnik slijedi sebe, a zaboravlja pravila što bi bio moto ove fotomonografije. I na taj je način Ante Jaša pokazao kako nije sklon umjetničkom populizmu, već strogo kritičkom promišljanju o pluralizmu ideja. To je razlogom što ovdje mnogi prikazani jednostavni motivi „zahvaljujući fotografskoj imaginaciji, poprimaju vrlo slojevit kontekst“ (citat: Wikipedija o Zvonimiru Brkanu). Još jedan slijed iskustva visoke škole Brkanovih, koje Jaša naslijeđuje u punome sjaju.“

Duško Kraljev, dipl. ing., predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije govorio je o foto klubu „Kornat“ i vrijednom radu fotografa koji su omogućili da izložbu priređuju 20 godina omogućili da nastane ova monografija Otok i more.

Vladimir Alavanja, prof. urednik knjige potanko je govorio o sadržaju knjige. Knjiga je pregled međunarodnih fotografskih izložaba „Otok i more“ od 2006. do 2015. godine. U knjizi je popis ostalih izložaba: međunarodne izložbe „Sveti otok“, izložbe „Otočni fotografi“ i autorske izložbe fotografa i likovnih umjetnika koje priređuje foto klub Kornat. U knjizi je tiskana i bibliografija novinskih članaka o izložbi.

U uvodnom tekstu autor piše o početku izložbe od 1996. godine. Na 20 izložaba Otok i more sudjelovalo oko 6500 autora iz 52 države sa svih kontinenata.  U ovoj knjizi prikazan je popis autora i naziva izlaganih fotografija od 2006. do 2015. godine. U poglavlju izbor fotografija prikazane su 184  fotografije izlagane i nagrađene na izložbama „Otok i more“ od 184 autora. Svojim radovima zastupljeni su u knjizi desetak zadarskih autora kreativne fotografije i foto reportera novinskih listova.

U programu je sudjelovalo Kulturno umjetničko društvo Kukljica s nekoliko pjesama.

Svake godine tiskan je katalog i prikazana je izložba „Otok i more“, počevši od 2015. godine prikazuje se svake godine u rujnu projekcijom u Gradskoj knjižnici u Zadru.

Autori sudionici na ovim izložbama bilježe svoja izlaganja na ovim izložbama u svoju bibliografiju, a to im koristi za stjecanje počasnih fotografskih zvanja.

 


Reci što misliš!