Kultura

bogat program

MSU: Besplatan ulaz za deveti rođendan zagrebačkog muzeja

MSU: Besplatan ulaz za deveti rođendan zagrebačkog muzeja
Wikipedia

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) proslavit će u subotu cjelodnevnim programom izložbi, promocija, projekcija filmova svoj deveti rođendan, odnosno obljetnicu preseljenja u Novi Zagreb, a tom prigodom svim posjetiteljima daruje besplatan ulaz.

Pripremljeno je 19 besplatnih programa, od kojih su četiri posvećena velikoj aktualnoj izložbi "Potraga za stvarnošću – Jadranka Fatur i hiperrealno“  - dva stručna vodstva po izložbi na kojima će posjetitelji imati priliku upoznati slikaricu Jadranku Fatur i od te najvažnije hrvatske predstavnice hiperrealizma saznati kako su nastale neke od njezinih slika. Predstavit će se i monografski katalog izložbe, koji će umjetnica potpisivati.

U sklopu izložbe u muzejskom kafiću nastao je i novi hiperrealistični rad "Hat Wearers“  street art umjetnika Lonca,  autora niza murala u brojnim svjetskim gradovima. Tim povodom umjetnik će govoriti o nedavno započetoj praksi izlaganja u muzejsko-galerijskim institucijama pri čemu ruši barijere između street art umjetnosti i zidnog slikarstva.

Organizirat će se i vodstvo po izložbi unutar izložbe, "Potraga za novom stvarnošću“ sa selekcijom radova hrvatskih umjetnica i umjetnika mlađe i srednje generacije koji su se u jednom trenutku svog umjetničkog razvoja opredijelili za hiperrealistički izričaj.

Posjetitelji će se moći upoznati i s umjetnikom Mironom Milićem koji će govoriti o vizualnom istraživanju i ljudskoj fascinaciji vojnim odorama, temom kojom se bavi u svojem novom ciklusu radova "Kongres sjena“, predstavljenim na istoimenoj izložbi u MSU galeriji.

Osim izložbi Jadranke Fatur i Mirona Milića, organizirat će se stručno vodstvo stalnim postavom Muzeja i  vodstvo kroz izložbu velikana hrvatskog stripa Andrije Maurovića.

Pod nazivom  "Andrija Maurović: Između političkih ideologija i pornografije“, izložba obrađuje njegov bogat, raznorodan i do danas nedovoljno istraženi opus iz drugačije perspektive.

Posjetitelji će moći isprobati i 16 različitih politički i socijalno angažiranih videoigara u sklopu izložbe "Games and Politics“, koja prikazuje  politički i socijalno angažirane videoigre te propituju različite aspekte suvremenog društva, od politike do ratova.

Tim će se povodom održati razni paneli, vodeći domaći gaming studiji iz Hrvatske ispričat će kako su osvojili milijune igrača širom svijeta,  govorit će se o tome kako umjetnici i kustosi diljem svijeta istražuju svijet videoigara, svoj će projekt predstaviti Jelena Visković, umjetnica je koja je osmislila gaming projekt za prestižni Victoria&Albert Museum iz Londona, a Thorstenn Wiedemann, pokretač berlinskog festivala AMAZE će s Visković pokušati odgonetnuti budućnost videoigara i igranja općenito.


Reci što misliš!