Kultura

program za maturante

Etno-dani: Silbenski tanac umjesto "ludijade"

Etno-dani: Silbenski tanac umjesto
Bojan Bogdanić

U pripremi su osmi Etno-dani Zadarske županije, tradicionalna kulturna manifestacija u organizaciji Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, tematski vezana za tradicijsku kulturu sjeverne Dalmacije .

Opsežan program započinje početkom ožujka, a trajat će sve do lipnja. Kako bi se svi zainteresirani mogli aktivno uključiti u brojna događanja, a posebno radionice, organizatori su već započeli zaprimati prijave za sudjelovanje.

Osmišljavanje programa Etno dana temelji se na zaštićenom nematerijalnom kulturnom dobru. Radionica mirila, izrada paške čipke, plesovi dinarske zone, glazbeno-plesni folklor zadarskih otoka, pričanje tradicijskih priča - samo su dio opsežnoga programa Etno -dana.

Dio radionica odvijat će se na otvorenom prostoru, te na više gradskih punktova, a posebno zanimljivo zvuči ideja inspirirana načinom na koji osječki maturanti proslavljaju svršetak srednjoškolskog obrazovanja - Umjesto „ludijade" silbenski tanac. Jasenka Lulić-Štorić, voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar:

- To bi bila radionica pod nazivom Maturanti tancaju - dakle, vidi se za koga je to namijenjeno. Naime, u dogovoru s izvornom folklornom skupinom Silba željeli bismo maturante zadarskih srednjih škola ili Zadarske županije, kako je kome to dostupno, da nauče silbenski tanac kroz treći i četvrti mjesec i da u petom mjesecu kad je ona njihova „ludijada" da to bude dio „ludijade". Zamislili smo da to recimo bude na Trgu Petra Zoranića, na Narodnom trgu, da bude na Morskim orguljama ili možda na mulu… Čak bi bilo lijepo kad bi oni vremenom dobili i neku svoju posebnu odjeću…

Na potezu su mladi i srednje škole.

Cilj je približiti kulturnu baštinu najmlađim generacijama, ali i prikazati Muzej kao mjesto zabavnog i atraktivnog sadržaja. Uz degustaciju tradicionalnih jela Etno dani završit će tradicionalno - Smotrom folklora.


Reci što misliš!