Kultura

retrospektiva

Što je obilježilo kulturnu 2018. godinu u Zadru ?

Što je obilježilo kulturnu 2018. godinu u Zadru ?

Što je obilježilo kulturnu 2018. godinu u Zadru ? Ako ćemo zaključivati po broju manifestacija i raznolikosti programa -- bila je to zasigurno jedna od bogatijih godina .

Narodni muzej ugostio je svjetskog velikana Andya Warhola, zadarska Gradska knjižnica - planetarno popularnog pisca trilera Jo Nesbø-a. U najavi priloga izdvajamo još nagrađene zadarske lutkare, ali i iznenađujuću najavu gašenja jedinog zadarskog književnog festivala.

Titulu kulturnog događaja godine - zbog značaja samog umjetnika - svakako odnosi gostujuća izložba ikone pop arta Andya Warhola. U Kneževoj palači pogledalo ju je više od 14 000 posjetitelja, a višemjesečno zbivanje zabilježili su i brojni mediji. U duhu poznate Warholove krilatice - možemo reći kako je Zadar s njegovom izložbom živio svojih petnaest minuta slave.

Godinu je obilježio i dolazak Jo Nesboa čiji su romani prodani u više od 40 milijuna primjeraka. Norveški pisac kao jednu od svoje tri stanice u Hrvatskoj za promociju svoje nove knjige izabrao je upravo Zadar i nije pogriješio - zadarska Gradska knjižnica tog dana je bila pretijesna, a na vratima su zbog gužve osvanuli i zaštitari.

Kraj godine izmamio je osmijeh na licima zadarskih lutkara kao dobitnika nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu za djecu i mlade. Podsjećamo,nagrađena je predstava"Nikomu pravo". I zadarski HNK može se pohvaliti nagradom - i to publike za najbolju predstavu Balon - na Festivalu regionalnih kazališta u Sisku.

Na spomen glazbenih događanja - tu svakako treba izdvojiti kako je Zadar ovo ljeto ostao bez svog velikog koncerta koji je bio rezerviran za svjetska imena. A nakon odlaska filmskog, čini se kako je Zadar izgubi i svoj jedini književni festival - Kalibar BestiVal koji je ove godine dočekao svoj šesto izdanje. 

2018. tu pamtit ćemo i po djelovanju lokalne nezavisne kulturne scene - klub Knjigozemska prepoznat je kao mjesto okupljanja, festival suvremenog kazališta Zadar snova pokušava vratiti staru slavu dok festival suvremenog plesa Monoplay koji je ušao u desetu godinu hvale stručnjaci i publika.


Reci što misliš!