Kultura

otvorenje izložbe 8. siječnja

Tko su bili ti "strašni Hrvati" doznajte u Zavičajnom muzeju Biograd

Tko su bili ti

Tko su bili ti "strašni Hrvati"? Naziv je to izložbe koja će se u utorak 8. siječnja s početkom u 18. sati otvoriti u prostorijama Zavičajnog muzeja grada Biograda.

Riječ je o izložbi koju će posjetiteljima predstaviti biogradski Zavičajni muzej i Hrvatski državni arhiv, a u sklopu obilježavanja i proslave Dan grada Biograda i blagdana Svete Stošije njegove nebeske zaštitnice. Izložba će obuhvatiti izbor iz arhivskog gradiva o sudjelovanju Hrvata u Tridesetogodišnjem ratu, koji se čuva u državnom arhivu, Metropolitanskoj knjižnici Zagrebačke nadbiskupije, Austrijskom državnom arhivu, Arhivu Republike Slovenije, Vojnopovijesnom muzeju u Beču, te Vojnom muzeju u Stockholmu.

Prezentirano je gradivo u nizu još uvijek nedostatno istraženih tema iz povijesti hrvatskih postrojbi, od sudjelovanja u bitkama, problematike nasilja, njihovom izgledu i opremi, do biografija istaknutih pojedinaca. Ova izložba prvo je događanje u nizu kojima će se ove godine obilježiti Dan grada Biograda i blagdan Svete Stošije koji se slavi i obilježava 15 siječnja. Uz kulturna, sportska i zabavna događanja za taj dan dodjeljuju se i priznanja najzaslužnijim građanima, društvima ili udrugama.

Tako će i ove godine na Svečanoj sjednici GV grada Biograda koja će se održati u petak 11. ovog mjeseca u Sportskoj dvorani biogradske srednje škole uručiti spomenute nagrade. Za životno djelo ove će godine nagradu primiti naš sugrađanin Silvio Ferara, dok će godišnje nagrade pripasti športsko ribolovnoj udruzi „Podlanica“ i DVD „Biograd“. Nakon svečane sjednice u hotelu “Adria“ upriličit će se domjenak, a na kome će goste zabavljati Mate Bulić i domaća pjevačica Ivana Orlić.

U subotu 12. siječnja s početkom u 11 sati, održat će se već tradicionalna regata „Svete Stošije“ u organizaciji biogradskog Yacht kluba, dok će se u muzeju postaviti još jedna izložba „Odsanjani predjeli Arkadije“. Istoga dana u večernjim satima održat će se u sportskoj školskoj dvorani još jedna tradicionalna priredba, a to je „Tebi Grade“ koju već niz godina organizira domaće KUD „Kralj Tomislav“.

Na sam blagdan Svete Stošije u utorak 15. siječnja u prijepodnevnim satima biogradska gradska glazba odsvirat će budnicu ulicama grada, a predstavnici Gradskih vlasti i stranački predstavnici položit će vijenac kod centralnog križa na biogradskom Gradskom groblju. Istoga dana u Župnoj crkvi Svete Stošije biti služena Sveta misa, kako je to također običaj već godinama i gradu Biogradu. 


Reci što misliš!