Kultura

22. siječnja susret u matici

Zašto Orwellova 1984. u 2019. godini?

Zašto Orwellova 1984. u 2019. godini?

U utorak, 22. siječnja u 18 sati održat će se treći susret "Razgovora ugodnog", čitateljskog kluba mladih u organizaciji zadarske Mladeži Matice hrvatske, kojem će tema biti "Orwellova 1984".

- Kaže se da će Vam Nova godina biti onakva kako u nju uđete, a pošto smo mi čitateljski klub mladih naravski nam dolazi želja da naši prijatelji i pratitelji u sljedećoj godini ostanu mladi i puno čitaju. Stoga za Vas ovaj put imamo pravu knjigu, a sam događaj najavljujemo nikad ranije kako biste na inovativan način ušli u Novu godinu - čitajući djelo o nekoj godini, koja je nekada bila buduća, danas je prošla, ali govori o sadašnjem i budućem i to na poprilično jeziv način!

Nakon što smo razgovarali o čitanju i visokom obrazovanju na našem trećem susretu dotaknut ćemo se današnjeg društva i novih godina kakve ne želimo. Zašto 1984. u 2019.? Jeste li primijetili zuj dronova? Jeste li primijetili nadzorne kamere u vašoj ulici? Jeste li primijetili da u zadnje vrijeme vlada odbija sprovesti referendume? Iako se približava 2019. jedan naslov nikako ne prestaje biti u fokusu. Orwellova 1984. je distopijski roman koji je postao paradigmatski primjer svog žanra. Totalitarizmi dvadesetog stoljeća ne prestaju vrebati sa svojim avetima, dok se novonastajući totalitarizmi dvadeset i prvog stoljeća polagano gegaju prema svima nama. Ako se osjećate kao Winston Smith dođite na razgovor mladeži Matice hrvatske, poručuju organizatori.


Reci što misliš!