Lifestyle

za omegu 3

Žitarica koja organizmu donosi samo dobro

Žitarica koja organizmu donosi samo dobro
Thinkstock

Sjemenke ove biljke sadrže visoku količinu esencijalnih masnih kiselina neophodnih za zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema, ali i nervnog sistema. Stručnjaci preporučuju jednu žlicu lanenih sjemenki dnevno. Možete ih dodati u vašu zobenu kašu, salatu, juhu, vodu...

Osim što sjemenke lana snižavaju kolesterol, trebalo bi ih koristiti i zbog mnogo drugih dobrobiti koje donose zdravlju.

Dobre su za mozak

Bogate su omega-3 masnim kiselinama, što je vrlo važno za vegane ili pojedince koji ne jedu plodove mora. Pospješuju razvoj neurona i reguliraju funkcioniranje mozga. Za cjelokupno poboljšanje zdravlja mozga dovoljne su jedna do dve jušne žlice lanenih sjemenki dnevno. 

Za bolju probavu

Lanene sjemenke su fantastičan izvor dijetalnih vlakana, što znači da će vam probava bolje raditi, bolje će se ispirati toksini i suvišne masti iz tijela. Također, mogu riješiti mnoge probavne tegobe poput zatvora i neredovne stolice. 

Održat će vas sitim

Ove sjemenke su dobar izvor proteina i pomoći će vam da ostanete siti. Duži osećaj sitosti znači manji unos kalorija, što može potaknuti mršavljenje.

Štite od raka

Nekoliko istraživanja sugerira da je lan izuzetno koristan u borbi protiv raka dojke, prostate, jajnika i debelog crijeva. Lan sadrži lignane, za koje se smatra da imaju svojstvo prevencije karcinoma. Oni ponekad mogu pomoći u zaštiti od raka, prenosi B92.


Reci što misliš!