Kultura

prijave u tijeku

"EU2ME", natječaj za mlade kreativce

Hrvatska zajednica županija pozvala je sve kreativce od 16 do 30 godina da se do ponoći, 21. siječnja prijave na natječaj „EU2ME“ za foto, video i literarne radove.

Kreativni natječaj organizira se u sklopu projekta CROSSOVER financiranog iz programa Europa za građane, na njega se mogu javiti mladi s prebivalištem na području Europske unije, a cilj mu je potaknuti ih na promišljanje o političkoj odgovornosti i pripadnosti Uniji.  

Od mladih se stoga očekuje da svojim radovima (fotografija, video, sastavak) odgovore na jedno ili više pitanja: Što je to Europska unija? Što Unija čini za mene?

Gdje vidim njenu budućnost? Zašto su mladima važni izbori za Europski parlament?

Koji su potencijalni izazovi Europske unije? Što danas znači biti mladi Europljanin? Zašto je moj glas bitan?

Radovi se šalju na e-mail: tajnistvo@hrvzz.hr, u tri  kategorije – najbolja fotografija, najbolji video  i najbolji sastavak. Nakon završetka kreativnog natječaja tročlani će žiri odabrati po tri najbolja rada iz svake kategorije. Nagrada za prvo mjesto u svakoj od tri kategorije je GoPro Hero 7 white kamera, dok će za drugo i treće mjesto biti uručen poklon paket Hrvatske zajednice županija. Nagrade najboljima dodijelit će se 4. veljače na međunarodnoj konferenciji za mlade u Zagrebu.

Projekt CROSSOVER, u okviru kojeg je natječaj raspisan, okuplja 14 partnera iz 12 zemalja podijeljenih u dvije skupine.

U prvoj su organizacije iz zemalja gdje je sudjelovanje mladih na izborima 2014. bilo nisko, a među kojima je i Hrvatska (25.2 posto), u drugoj su zemlje s najvećom izlaznošću mladih na izbore.  

Temeljna ideja projekta je razviti akcije koje mogu učinkovito riješiti nedostatak interesa za glasovanje mladih na europskoj razini.  Stoga, očekivani rezultati projekta su poboljšanje znanja i vještina mladih sudionika i unapređenje demokratskog angažmana potaknutog na europskoj razini, uglavnom kroz povećanje stope sudjelovanja na izborima za Europski parlament 2019. godine. 
 Više o uvjetima natječaja može se saznati na stranicama Hrvatske zajednice županija te mrežnim stranicama samih županija.


Reci što misliš!