Kultura

12. veljače

Miron Hauser, Cubismo i Jazz orkestar HRT-a u zadarskom kazalištu - koncert koji se ne propušta!

Miron Hauser, Cubismo i Jazz orkestar HRT-a u zadarskom kazalištu - koncert koji se ne propušta!

U Kazalište nam stiže glazba koja diže sa sjedala! Naš najvažniji latin-jazz sastav, Cubismo, višestruko je nagrađivan strukovnim nagradama Porin i Status.


Njegovi članovi redom su vrsni instrumentalisti i poznavatelji afro-kubanske glazbe, ali i jazza, pa je sasvim logično da svoju dvadesetu obljetnicu rada bilježe suradnjom s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije, orkestrom koji se ponosi kontinuiranim radom duljim od sedam desetljeća!

Viva Cubismo! Utorak, 12. 2. 2019. HNK Zadar, 20 h Jazz orkestar Hrvatske Radiotelevizije Cubismo Miron Hauser, dirigent Ulaznice: 70 i 60 kn

Popularni hitovi Cubisma, poput Ay mi Cuba, Tempera, Na na na,Bailando cha-cha-cha, oplemenjeni jazz-aranžmanima uz dobro poznati glas Ricarda Luquea i pod ravnanjem Mirona Hausera, jamče rasplesanu publiku!

Razgovor s Hrvojem Rupčićem

Možete li ukratko opisati sâm početak Cubisma – kako je nastao sastav, kakvi su bili počeci...?

Cubismo je osnovan 1995. godine kao projekt ljubitelja latin-jazz glazbe. Imao sam veliku želju svirati takvu vrstu glazbe, a u Hrvatskoj nije postojao takav sastav pa sam krenuo u njegovo stvaranje. Veći broj članova Cubisma sam upoznao tijekom svog sviranja sa grupom Ritmo Loco i u samom početku smo izuzetno mnogo zajedno vježbali, gotovo svakodnevno više sati. Kako smo bili jedinstveni publika je vrlo brzo saznala za nas, a radi kvalitete glazbe smo već od samih početaka bili i strukovno višestruko nagrađivani.

Kad se osvrnete unatrag na 20 godina života s Cubismom, možete li izdvojiti neke od najvrednijih stvari koje vam je taj projekt osobno donio?

Dvadeset i tri godine rada Cubisma me obogatilo velikim prijateljstvom sa članovima koji su gotovo svi u bendu od samih početaka. Također sam brusio i pragove svojih živaca i tolerancije jer rad u tako velikom sastavu sa mnogim raznim karakterima je najbolji poligon za tako nešto. S druge strane to mi je donijelo i veliku satisfakciju da se u životu bavim onim što želim i da sviram glazbu kakvu volim.

S obzirom da ste i Vi svjetski putnik, možete li nam kratko opisati Vaša iskustva u susretu sa stanovništvom kojima je ljubav prema glazbi i plesu, a pogotovo salsi sastavni dio odrastanja i svakodnevnog života. Te kako je to Vama promijenilo ili obogatilo način vaše izvedbe te iste glazbe.

Najveća vrijednost putovanja, pa tako i onih mojih, u razne krajeve svijeta je u tome da cijeniš različite načine života i prihvaćaš sve različitosti koje je život ljudi na zemlji razvio. Različite glazbe su samo dio različitih kultura, ali i njihov možda najistaknutiji pokazatelj. Život u karipskim zemljama je opušten, strastven i dubinski magičan pa im je takva i glazba. Upoznavanje njihova načina života doprinijelo je boljem shvaćanju njihove glazbe, a samim tim i njenom izvođenju.

Možete li nam objasniti značenje svog dodanog imena „Cacique“? Sigurni smo da postoji neka anegdota vezana uz to.

Nadimak "Cacique" sam dobio u Cubismu u samom početku a znači "poglavica". Radi moje duge kose su mi govorili da sam poglavica plemena Cubismo, a kada je Ricardo donio iz Venecuele jedan rum naziva Cacique na kojemu je bio nacrtan indijanac koji je sličio na mene to je zapečatilo cijelu stvar.

0e23c192dc8af2c6c61c2a3b835e4281.jpg?v=1

Razgovor s Mironom Hauserom

Nakon vašeg autorskog koncerta koji je također bio spoj jazza i latino glazbe, ovo je drugi veliki projekt u tom žanru s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije. Jesu li naši glazbenici već postali pravi znalci latino žanra?

Kratak odgovor bi bio, jesu! U jazz orkestru HRT-a su redom vrsni glazbenici. Za televizijski orkestar te vrste bitno je da je što eklektičniji. Sviramo jako puno različitih stilova, nerijetko s malim brojem proba, tako da smo istrenirani za to da se snalazimo u raznim situacijama. Svirati latinoameričku glazbu samo je jedna od njih.

Kako je tekla suradnja na ovom projektu? Tko su bili aranžeri pjesama?

Suradnje s anasmblima te vrste i veličine kao što je Cubismo su uvijek jako zanimljive i korisne iako je ponekad dosta teško uskladiti sve te različite elemente, što glazbene što ljudske. Ali definitivno se isplatilo. Aranžeri su Marco Antonio da Costa na dvjema kompozicija, na jednoj kompoziciji Andreas Marinello i na šest njih ja.

Ovo Vam je već treći put da nastupate pred zadarskom publikom sa latin jazz projektima. Kakvi su Vaši dojmovi s prijašnjih koncerata, što biste ovom prilikom poručili zadarskoj publici koja iščekuje Vaš nastup te možemo li vas očekivati i s nekim budućim projektom obilježenim latinoameričkim žanrom?

Moja glazba će uvijek imati latinoameričke elemente. Previše mi je bliska da bih se mogao potpuno odvojiti od nje. To je glazba puna ritma i životne energije i mislim da malo tko može ostati ravnodušan na nju.

Vjerujem da će oni sretnici koji dođu na naš koncert itekako uživati.

Što se tiče budućih projekata, ne znam točno što budućnost nosi, ali svakako mogu reći da se uvijek rado vraćam u Zadar!
 


Reci što misliš!