Kultura

hazu

Predstavljena monografija o zadarskom kvartu Brodarica

Predstavljena monografija o zadarskom kvartu Brodarica

Jedna od najvećih i povijesno najzanimljivijih zadarskih četvrti - Brodarica dobila je prvu, cjelovitu monografiju. Knjigu potpisuju dr. Želimir Maštrović i Abdulah Seferović, a predstavljena je danas u Zavodu za povijesne umjetnosti.

Na 360 stranica monografija donosi priče o đigi, sfingi, barkajolima, vilama, slavnim Brodaričanima , poznatom kupalištu, a tu su i stare fotografije, dokumenti i karte.

Brodarica je povijesni zadarski kvart, prostor neizostavan u izgradnji urbanog, gospodarskog i društvenog života sadašnjeg Zadra - čulo se prigodom svečane promocije knjige koja je privukla velik broj Zadrana. Monografija je stvarana temeljito, spletom okolnosti dugi niz godina, za prvi dio knjige zaslužan je doktor Maštrović, za drugi poznati zadarski kroničar Seferović. Inicijativa je krenula od doktora Maštrovića koji je počeo s vilama, no onda je kaže odlučio zabilježiti sve. Duga je povijest ove zadarske četvrti, koja se diči i pomorskom tradicijom i bogatim građanskim životom. Tu su živjeli dobrostojeći građani, pa su tako na ovim prostorima zabilježeni i počeci popularnih sportova .

Ostaje pozivnica da otkrijete Sjećanja i Legende zadarske Brodarice, kako je puni naziv ove monografije.


Reci što misliš!