Kultura

hds izvjestio

Margareta Ferek Petrić izabrana za umjetničku voditeljicu Muzičkog biennala Zagreb

Margareta Ferek Petrić izabrana za umjetničku voditeljicu Muzičkog biennala Zagreb

Muzički biennale Zagreb jedan je od najznačajnijih hrvatskih glazbenih festivala i jedan od najstarijih festivala suvremene umjetničke glazbe u svijetu.

Skupština predstavnika Hrvatskog društva skladatelja (HDS) je 16. siječnja donijela odluku o izboru novog umjetničkog voditelja Muzičkog biennala Zagreb (MBZ), svog najvećeg i najznačajnijeg projekta. Izabrana je Margareta Ferek Petrić, mlada ali već afirmirana hrvatska skladateljica s Bečkom adresom. Njen mandat odnosi se na biennalska izdanja 2021. i 2023. pa će tako imati čast definirati program festivala na kojem će se proslaviti njegov šezdesetgodišnji jubilej.

HDS je jesenas raspisao natječaj za umjetničkog voditelja MBZ nakon što je dosadašnji ravnatelj Krešimir Seletković podnio ostavku. Na natječaj se prijavilo pet kandidata priloživši opsežnu dokumentaciju s prijedlozima programa. Na jučerašnjoj je sjednici zaključeno da je prijedlog Margarete Ferek Petrić najpotpuniji i najkvalitetniji, temeljem čega je odabrana za voditeljicu.

Margareta Ferek Petrić rođena je 1982. u Zagrebu. Obrazovala se na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču kod Ivana Eröda, Chaye Czernowin i Klaus-Peter Sattlera. Napisala je velik broj solo i komornih skladbi, vokalnih i orkestralnih djela, glazbi za kazalište i za jazz orkestre. Njene kompozicije redovito izvode ugledni ansambli i glazbenici diljem svijeta. Surađivala je, izmedu ostalog, sa Muzičkim biennalom Zagreb, Donaufestival Strudengau, Tribinom u Opatiji, umjetničkim kolektivom SNIM, ansamblima Die Reihe, Reconsil, Platypus, Kontrapunkte, TENM, Klingekunst, Chromoson, Koehne kvartet, Papandopulo kvartet, Trio GIG i drugima. Glazba joj je objavljena na diskografskim izdanjima Decca Recordsa i Croatiae Records. Margaretine glazbene ideje odlikuju se različitim aspektima: ironičnim tretiranjem glazbenih estetika iz prošlosti, igrom novih eksperimentalnih instrumentalnih tehnika, živim ritmičkim kretnjama i balkanskim melosom, metaforičkim fragmentiranjem drugih umjetničkih oblika kroz zvuk sa ciljem postizanja auditivne raznolikosti, te mentalne slobode i poruke humanizma kroz glazbu.

Muzički biennale Zagreb jedan je od najznačajnijih hrvatskih glazbenih festivala i jedan od najstarijih festivala suvremene umjetničke glazbe u svijetu. Utemeljio ga je 1961. godine Milko Kelemen a nakon njega vodili su ga skladatelji Igor Kuljerić, Stanko Horvat, Ivo Josipović, Berislav Šipuš i Krešimir Seletković.


Reci što misliš!