Kultura

drama +

Danas dvije izvedbe "Čudnovate zgode Šegrta Hlapića" u HNK Zadar

Danas dvije izvedbe

U Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, u petak, 18. siječnja u 12:30 i 19:30 sati, nove izvedbe predstave rađene prema romanu Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić, jedne od najpoznatijih hrvatskih književnica i autorica za djecu, u izvedbi Drame plus.

Nakon prve predstave unutar autorskog projekta "Lektira na sceni", rađene prema dramskom predlošku Eugenea Ionesca "Ćelava pjevačica" te ''Carevo novo ruho'' Hans Christian Andersena, koje je pogledalo preko 7. 000 mladih, Drama plus nastavlja s projektom ''Lektira na sceni'' s ciljem većeg involviranja djece u kazalište, pritom obrađujući djela koja ulaze u popis obaveznih lektira školskog kurikuluma. 

U prosincu 2018. godine, Drama plus premijerno izvodi kazališnu intepretaciju romana koji slavi više od sto godina života, a projekt nastavlja dalje pritom aktivno surađujući s nekolicinom osnovnih škola s područja grada Zadra, pod sponzortsvom Grada Zadra i Zadarske županije. 
 
Priču o zgodama i nezgodama maloga šegrta, koji bježi na put iz postolarske radionice majstora Mrkonje zbog nepravde koja mu je nanesena, u nagrađivanoj dramatizaciji Olje Savičević Ivančević i režiji Vinka Radovčića, imat ćete priliku osjetiti kroz perspektivu same djece budući da su upravo ona zaslužna za kompletnu realizaciju i izvedbu. Vinko Radovčić u svojoj režiji igra se preplitanjem niti stvarnog života u kojem Hlapić odrasta, pa ipak pri tom putu odrastanja susreće se s mnoštvom čudesnoga. Iako Hlapića na njegovom životnom putu često susreću surove neprilike stvarnosti, on zadržava najveću vrlinu koju često zaboravimo – skromnost. Upravo iz skromnosti razvija se čin dobrote koji je kod mnogih izgubio apsolutnu vrijednost te gotovo nestao.

Danas istu tu vrijednost možemo pronaći tek u oku djeteta koje se iskreno veseli pomogavši nekome; djeca tada postaju heroji. 
Stoga Hlapić nije primjer smo djeci, već i odraslima koji često zaborave svoj životni put, izgubivši se upravo u svim modernim čudesima koje nam život danas donosi i bez pitanja unosi u naše domove.

Roman Čudnovate zgode šegrta Hlapića bezuvjetno je jedan od onih s kojima smo odrastali, igrali se s njime i spavali. U jednom trenutku, Hlapić je bio naš učitelj, moralna vertikala društva i gotovo se dodirivao s točkom naše sudbinske vertikale. Jer, ljudi se ne rađaju zli, oni takvima (p)ostaju. 

Kostimografiju predstave potpisuje Anita Goreta, scenografiju Josip Kresović, oblikovanje svjetla Frane Papić, oblikovanje tona Mate Petričević.

Predstava je namijenjena djeci uzrasta 7+. Karte za predstavu možete kupiti na blagajni HNK - a Zadar (od 11 do 13 i od 18 do 20 sati) po cijeni od 40 kn. 
 
U predstavi igraju: Lovre Magazin, Nika Ivana Medić, Tončica Bajlo, Marija Harangozo, Jakov Modrić, Korina Radman, Matej Mitraković, Jakov Alvir, Vito Arbanas, Nevia Bilan, Ema Rudić, Karmen Marcelić, Emma Jurišić, Zara Troskot, Vito Maričić, Mirjana Govorčin.


Reci što misliš!