Kultura

1. veljače od 19 sati

Noć muzeja obilježava se i u Zavičajnom muzeju Biograd

Noć muzeja obilježava se i u Zavičajnom muzeju Biograd

I ove godine biogradski Zavičajni muzej bit će sudionik Noći muzeja, manifestacije koja predstavlja kulturni događaj, u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija a kojem je glavna značajka da se muzejski i drugi izložbeni prostori približe većem broju ljudi, kazao je Draženko Samardžić ravnatelj biogradskog muzeja.

Prva noć muzeja održana je u Berlinu pod nazivom "Lange Nacht der Museen" 1997. godine. Zbog velikog zanimanja i načina na koji je organiziran, ovaj se događaj ubrzo proširio na više institucija i gradova diljem Europe pa i svijeta. Tako se i u Hrvatskoj ova manifestacija obilježava od 2005. godine, a do danas prihvatio ju je veliki broj gradova, te muzejskih i kulturnih institucija u našoj zemlji. 

Zavičajni muzej Grada Biograda svake godine otvara svoja vrata za to događanje te nudi popratni raznovrsni kulturno zabavni program. Tako će i ove godine Noć muzeja 1. veljače u biogradskom Zavičajnom muzeju započeti u 19 sati i to otvorenjem izložbe radova s Međunarodne likovne kolonije "Pakoštane 2018".

U glazbenom dijelu programa nastupit će KUD Pakoštane i Župni zbor župe Uzašašća Gospodinova, također iz Pakoštana. Nakon otvorenja i glazbenog programa slijedi razgledavanje stalnog postava muzeja, a među ostalim bogate arheološke zbirke. Tako će posjetitelji primjerice moći razgledati prapovijesnu zbirku, antičku, ranokršćansku i srednjovjekovnu zbirku. Potom već nadaleko poznatu zbirku "Teret s potopljenog broda iz 16. stoljeća", te razgledati stare fotografije grada Biograda, kao i zbirku glagoljskih spomenika. 

Svakako će posebno zanimanje izazvati i izložba koja je trenutno postavljena u muzejskom prostoru pod nazivom "Tko su bili ti  strašni Hrvati", dok će pažnju ljubitelja likovne umjetnosti privući vrijedne  umjetničke slike iz fundusa muzeja. 

Sve u svemu ova noć u biogradskom muzeju neće biti dosadna, a sve će se odvijati uz  glazbu, okrjepu i sokove. 


Reci što misliš!