Kultura

28. siječnja

Zadarski komorni orkestar u svečanoj dvorani Sveučilišta

Zadarski komorni orkestar u svečanoj dvorani Sveučilišta
Željko Karavida

Zadarski komorni orkestar pod dirigentskom palicom Vetona Marevcija izvest će neka od najpoznatijih skladbi klasične glazbe u svečanoj dvorani Sveučilišta 28. siječnja s početkom u 20 sati.

Kad je Haydn bio već priznati skladatelj, za dječaka Wolganga Amadeusa tek se pročulo, jer je bio nevjerojatno talentiran. Dvojica su skladatelja, bez obzira na razlike u godinama, uvelike utjecala jedan na drugoga. Mozartovi biografi svjedoče o njegovu velikom divljenju starijem kolegi kojega je iskreno poštovao, a zreliji je Haydn bez ljubomore svjedočio o mladom, otkrivenom talentu.

Haydn i Mozart dva su stupa glazbenog klasicizma čija se djela neumorno reinterpretiraju i danas, čiji se međusobni utjecaju isprepliću i međusobno zrcale, unatoč razlikama, posebno kad se izvode u istoj koncertnoj večeri. Dva studenta iz klase slavnog Valtera Dešpalja – Mihovil Karuza i Branimir Pustički uz Zadarski komorni orkestar, pod dirigentskim vodstvom Vetona Marevcija, na jednu će večer postati njihovo ogledalo, ogledalo klasike. 

Cijene ulaznica: 40 i 50 kuna.

 


Reci što misliš!