Kultura

serijal od četiri epizode

Snima se dokumentarac "Četiri godišnja doba na otoku Pagu" Renea Bakalovića

Snima se dokumentarac

Rene Bakalović, novinar i poznavalac gastronomije, snimao je u Općini Kolan pripremanje tradicionalne hrane za dokumentarac "Četiri godišnja doba na otoku Pagu".

Tvrtka Fare iz Zagreba ovih dana je na otoku Pagu započela snimanje dokumentarca ozbiljnijeg formata. Cilj projekta je predstaviti otok Pag u nekoliko epizoda koje su podijeljene na 4 godišnja doba te ispričati priču o povijesti otoka, arheološkim nalazištima, tradiciji, kulturi i gastronomiji. Autori projekta su Fabijan Oštarić i Rene Bakalović a ideja o ovom dokumentarcu nastala je na kratkom putovanju i neformalnom razgovoru o hrani.

"Radni naslov Četiri godišnja doba na Pagu odnosi se na seriju od četiri dokumentarca. Velika ambicija s kojom smo ušli u projekt potvrdila se nakon snimanja za prvu zimsku epizodu. Odnosi se to i na sugovornike, na snimljeni materijal kao i na podršku na koju smo naišli na otoku. Namjera nam je serijom potvrditi temeljnu tezu kako je Pag u gastronomskom smislu možda čak i najzanimljiviji otok na Mediteranu.

Gastronomiju promatramo u najširem civilizacijskom kontekstu, od odnosa s prirodom, vrhunskih namirnica, kulinarske tradicije, obreda, sve do suvremenih kulinarskih iskoraka i novih turističkih „rituala“. Postavili smo si najviše tehničke i artističke standarde kako bismo seriju uspješno distribuirali u svijetu nakon prikazivanja u Hrvatskoj. Naš je pristup temi više „filmski“ nego televizijski iako se radi o televizijskom serijalu. To se odnosi na stil, dinamiku i želju da je „rok trajanja“ našeg serijala duži nego što je to uobičajeno.

Kako ćemo naravno snimiti znatno više atraktivnog materijala nego što ćemo iskoristiti u finalnoj varijanti montaže, male tematske cjeline objavljivat ćemo na društvenim mrežama koje kanimo podići na razinu privlačnog tematskog portala o Pagu. U tom smislu pozivamo sve osobe i institucije koje profiliraju život na Pagu da se uključe u taj popratni segment našeg projekta." poručio je Rene Bakalović.

"Otkrit ćemo samo neke detalje, kako je snimljena prva pilot emisija koja prikazuje zimu na otoku; od šivanja Paške čipke, proizvodnje sira u Paškoj sirani, izrade baškotina u Samostanu sv. Margarite,  pripreme autentičnog jela i nastupa KUD-a Bartol Kašić uz sviranje miha u Kolanu dok su u Novalji posjetili Pivače na Kanat, kuhali modernu inačicu janjećih tripica u Boškincu, posjetili tisućljetne maslinike u Lunu te snimili buru na Žigljenu." izjavio je Fabijan Oštarić.

Ekipa je odlučila projekt započeti sama i kroz kontakte u snimanju privući partnere i sponzore, što je po svemu sudeći strategija kojoj vjeruju da će uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju i dovršiti snimanja i postprodukciju ove godine. Na Pag se vraćaju na proljeće kada će nastaviti obilazak otoka i snimanje dokumentarca čije nastavke nestrpljivo očekujemo.


Reci što misliš!