Kultura

projekt revitalizacije

Benkovac: Kaštel Benković bit će novi mamac za turiste

Benkovac: Kaštel Benković bit će novi mamac za turiste
Marko Ledenko Mane

Na lokalitetu Kaštela Benković se pod nazivom Revitalizacija Zavičajnog muzeja Benkovac odvija priča koja bi rijeke turista u skoroj budućnosti mogla dovoditi upravo u ovaj grad. Projekt će za tri godine benkovački muzej učiniti početnom i završnom točkom čitavoga turizma zadarskog zaleđa.

Misija oživljavanja Zavičajnoga muzeja Benkovac počela je prije osam godina, a ideja mladoga ravnatelja Marina Ćurkovića je novim licem muzeja razbiti predrasudu da je muzej dosadno mjesto. Zato se izgradila multimedijalna dvorana, nova upravna zgrada i dio za izlaganje gastronomskih proizvoda. Dobar dio zasluga tu ide državi i Gradu Benkovcu, kaže Ćurković, a sada su na red došli i europski fondovi. U sklopu gradskog Intervencijskog plana prijavljen je projekt Revitalizacija i uređenje Zavičajnoga muzeja Benkovac:

Gdje smo sada u završnoj fazi izrade kompletne projektne dokumentacije koja nam je potrebna za daljnju prijavu za građenja.

I potom stiže više od deset milijuna kuna kojima će prostor Kaštela Benković i čitavoga muzeja u 2022. godinu ući s potpuno novim licem:

To uključuje: 11 izložbenih dvorana s recepcijom i uređenim prostorom unutar Kaštela Benković za našu ljetnu pozornicu, hortikulturno uređenje cijelog kompleksa s info-tablama i informacijskim oznakama cijelog prostora jer je sam Kaštel Benković zamišljen da bude ishodišna točka za upoznavanje kompletne kulturno-povijesne baštine grada Benkovca, a samim tim i ishodišna točka na ruti Zadarske županije.

Ideja je da turisti ulaskom u multimedijalnu dvoranu upoznaju prošlost čitavoga prostora, potom vide izloške u samom Kaštelu Benković, poput unikatnog topa izrađenoga po nacrtu Leonarda da Vincija, s Kaštela na dlanu vide Ravne kotare, a u izložbenom prostoru i kroz želudac upoznaju ljepote benkovačkoga kraja. A muzej će i izići iz svog prostora jer se pravo blago krije kilometrima uokolo:

"Branimir, dux Croatorum" - najstariji spomen imena Hrvat na kamenom spomeniku, na kilometar odavde... Kameni predmeti, kameni nalazi, cipusi iz antičke Asserije... Moram napomenuti i novija istraživanja koja se provode na nadinskoj Gradini koja su na vidjelo iznijela jako zanimljive predmete čija se obrada očekuje. Ako Bog da, kroz godinu-dvije dana bi taj materijal trebao doći ovdje, tzv. nadinsko blago. Ali uz to, sam spomenik kulture Kaštel Benković je priča za sebe, on je nacionalni spomenik, on je već pozivnica.

To bi trebala biti pozivnica stranim turistima. Svima nama dovoljna bi pozivnica za posjet Zavičajnom muzeju Benkovac trebala biti sama činjenica da je riječ o jednom od najvažnijih prostora u povijesti našeg naroda.


Reci što misliš!