Kultura

zanimljiv projekt

Hoće li "ZadrugArt" oživjeti nezavisnu kulturnu scenu?

Hoće li

Ako još niste čuli za "ZadrugArt", vrijeme je da vas upoznamo s planom - u našem gradu radi se na platformi za razvoj nezavisne kulture.

Jedan od gorućih problema nezavisnog kulturnog sektora, možete ga nazivati alternativom, undergroundom, udrugama koje se pale i gase ''kako vitar puše'' jer nema mjesta ni uvjeta za djelovanje u kontinuitetu da bi se nešto konkretno i stvorilo jest - prostor. Još jedan od problema koji se rješava na pozicijama vlasti - lokalne samouprave - je činjenica da se s mrtve točke pokrenuo projekt Centra za mlade, ali na razini infrastrukture.

Laički rečeno, gradi se i oprema zgrada, ali Centar za mlade ne čine lijepi zidovi i namještaj. Gdje je program, gdje su sadržaji, koji uopće sadržaji koje će mladi grada Zadra s guštom konzumirati?

Kako uopće povezati sve te kreativne umove, mlade, neafirmirane i starije, iskusnije? Upravo modelom sudioničkog upravljanja.

Mnogo je toga danas rečeno na početnoj konferenciji projekta "ZadrugArt", čiji su nositelji Centar nezavisne kulture, Grad Zadar, Koncertni ured, i Gradska knjižnica Zadar. Projekt je uspješno povukao gotovo 2 milijuna kuna - dio iz EU fondova, dio iz Ministarstva kulture.

- Nabavit će se oprema za primjenu nezavisnom kulturnom sektoru poput fotoaparata, projektora, platna, laptopa, razglasa, rasvjete, stolica, pozornice - svatko tko se bavi izvedbenim umjetnostima naći će nešto za sebe!, kaže nam Andrej Fric ispred Centra za nezavisnu kulturu Zadar. To nije sve. Provest će se niz aktivnosti (dio i na KvartArt festivalu), poput radionica, predstava, filmskih projekcija, likovna kolonija, izrada murala, plesa, koncerata.

Fric je najavio i važan segment projekta koji čine tribine na temu sudioničkog upravljanja u kulturi, stručne skupove, te izradu modela sudioničkog upravljanja Centrom za mlade. 

19bb3770f3b34307f52cddd74ee8b247.jpg?v=1- Natječaj za izvođača radova ide vrlo uskoro, potvrđuje Šime Erlić, pročelnik UO za EU fondove Grada Zadra koji je od početka u priči o KvartArt festivalu i smatra kako se tu razvila jedna dobra sinergija što je definitivan pokazatelj da postoji publika za tip sadržaja koji će se nastaviti graditi kroz ZadrugArt i u konačnici, Centar za mlade. 

0d53fbf1874f9c69817998d11fc38957.jpg?v=7- Mislim da će ovaj projekt produbiti naše odnose, još ćemo se bolje upoznati i vidjeti što trebamo napraviti, komunicirati jasnije na razini lokalne uprave i udruga, i vesele me brojni novi kontakti i suradnje, kazala je Dina Bušić, v.d. pročelnica kulture Grada Zadra.

- Za razvoj kulturnog i kreativnog potencijala mladih potrebna je dobra platforma i komunikacijski model, vjerujem da ćemo ga dobiti - kaže Željka Tonković, sociologinja koja se s kolegama bavi istraživanjem o potrebama mladih grada Zadra. ZadrugArt će donijeti jedan otvoreni dnevni boravak za sve koji žele sudjelovati u stvaranju, zaključuje.

- Nezavisna kultura po nekakvoj bi definiciji trebala ići odozdo, biti autonomna, samoinicijativna, raditi iz subkulturnih uvjerenja. Lišena politike, primjetio je Juraj Aras (Teatro Verrdi).

Hoće li ZadrugArt biti baza za proizvodnju kulturnih sadržaja?

Mi vjerujemo da hoće, nositelji projekta imaju 24 mjeseca da se iskažu i ''odrade'' ih zajedno sa pojedincima, udrugama i društvima koji će biti spremni pokazati što znaju i umiju, povezati se i tako stvarati neke nove, spontane projekte (najčešće tada najstaju najžešći)!

Produkcijski tim Koncertnog ureda - danas na čelu s Melitom Ivković - bit će na raspolaganju. Kao i Gradska knjižnica Zadar, možemo reći ''dom'' brojnih udruga i pojedinaca s odličnim idejama. 

- Dvadeset je godina od selidbe iz Kneževe palače u ovaj kvart i mogu reći - promjene su pozitivne, kaže ravnateljica GKZD Doroteja Kamber Kontić, koja podupire projekt posebno u kontekstu ponude za mlade koji još čekaju na ''samo svoj'' odjel - a dobit će ga proširenjem Knjižnice na dio bivše vojarne u ulici Stjepana Radića.

 


Reci što misliš!